Przygotuj sos. Do miseczki wlej wodę i dodaj skrobię ziemniaczaną, przemieszaj, aby skrobia rozpuściła się w wodzie. Następnie dodaj sos sojowy, słodki sos chili, miód w formie płynnej, ocet ryżowy albo sok z cytryny, stary czosnek oraz opcjonalnie kawałek startego imbiru. Dobrze przemieszaj i odłóż na bok.
Młodą kapustę poszatkuj nożem, a marchewkę i cukinie pokrój w cienkie paski albo słupki podobnej wielkości. Ugotuj makaron Udon w osolonej wodzie. Świeży makaron udon zazwyczaj gotuje się 2–3 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystarczy wrzucić go do wrzącej wody i gotować, aż stanie się miękki, ale nadal sprężysty. Gotuj jednak około pół minuty krócej niż podaje to instrukcja na opakowaniu, żeby nie stał się zbyt „papkowaty”. Po ugotowaniu makaron odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na bok.
Kurczak pokój na małe kawałki – wielkość tak na jednego gryza. Posyp każdy kawałek mięsa solą i pieprzem. Do miseczki wsyp mąkę pszenną plus słodką paprykę w proszku. Przemieszaj. Obtocz każdy kawałek kurczaka w mące.
Na patelnię wlej olej. Kiedy się rozgrzeje to wrzuć obtoczonego w mące kurczaka. Smaż go po kilka minut z każdej strony aż będzie całkowicie usmażony. Po usmażeniu odłóż go na bok.
Po usmażeniu mięsa od razu wrzuć marchewki i smaż je 3 minuty, a potem wrzuć cukinie, przemieszaj wszystko i smaż kolejne 3 minuty (w razie potrzeby dolej więcej oleju). Następnie wrzuć poszatkowaną młodą kapustę, wszystko dobrze przemieszaj i smaż kolejne 2 albo 3 minuty.
Następnie dodaj usmażone mięso oraz ugotowany makaron. Dobrze przemieszaj i wlej przygotowany wcześniej sos. Ponownie wszystko dobrze przemieszaj, aby sos dobrze oblepił wszystkie składniki. Smaż jeszcze około 2 minuty tak aby sos zgęstniał. Możesz dolać jeszcze kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i opcjonalnie posyp ziarnami sezamu.