Cofnij
makaron z bakłażanem

Makaron z bakłażanem i suszonymi pomidorami.

Porcje: 4
Kalorie: 510

Składniki
  

  • 2 małe albo jeden duży bakłażan (łącznie około 600 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych albo pulpa pomidorowa (polecam firmę Mutti)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oregano albo zioła prowansalskie (jedna do posypania bakłażana oraz druga do sosu)
  • sól i pieprz do smaku np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki lub nieco więcej słodkiej papryki w proszku
  • około 100 g suszonych pomidorów w oleju (lekko odsączone)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g ulubionego makarony np. spaghetti
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju plus 30 g masła (uwaga! polecam również dodać do smażenia trochę np. 2 łyżeczki oleju ze słoika po suszonych pomidorach) w wersji wegańskiej tylko olej

Method
 

  1. Zacznij od bakłażana. Z bakłażana odetnij końcówki i pokrój go najpierw w plastry, a potem w kostkę. Przełóż pokrojonego bakłażana do miski i posyp łyżeczką soli. Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić sól po bakłażanie. Odstaw bakłażana na około 15 – 20 minut, żeby bakłażan puścił wodę. Po tym czasie przełóż bakłażana na coś płaskiego np. deskę do krojenia i delikatnie przetrzyj ręcznik kuchennym, aby go osuszyć. z nadmiaru wody.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź na sitko. Na patelni rozgrzej olej (polecam też dodać łyżkę masła w wersji niewegańskiej), a następnie dodaj bakłażana. Smaż go około 10 minut aż zmięknie i się zrumieni. Co jakiś czas przemieszaj. Pod koniec smażenia posyp bakłażana oregano albo ziołami prowansalskimi (jedna łyżeczka) oraz czarnym pieprzem i przemieszaj. Po usmażenia zdejmij go z patelni i odłóż na bok.
  3. W razie konieczności dodaj więcej oleju i wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty aż do zeszklenia. Polecam też dodać 2 - 3 łyżeczki oleju ze słoiczka od suszonych pomidorów dla lepszego smaku. Po tym czasie dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku, przemieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj z cebulką i przesmaż go z minutę. Potem dodaj pomidory z puszki, oregano albo zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz, słodką paprykę w proszku, suszone pomidory z puszki (lekko odsączone z zalewy). Dobrze przemieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 7 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje.
  5. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to wrzuć z powrotem ugotowany makaron, bakłażana, posiekaną natkę pietruszki i bardzo dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Podawaj od razu.

Film