Składniki
Method
- Ugotuj makaron, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około pół szklanki wody. Cukinię pokrój w cienkie półplasterki, czosnek pokrój w plasterki, nieco grubsze, a nie bardzo cienkie.
- Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć czosnek i smaż około pół minuty, a potem dodaj na patelnię cukinię i bardzo dobrze przemieszaj z czosnkiem. Smaż około 5 – 6 minut aż do lekkiego zrumienienia. W ostatniej minucie smażenia cukinii posyp je czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz słodką papryką w proszku. Przemieszaj.
- Następnie dodaj suszone pomidory, serek śmietankowy oraz wodę po gotującym się makaronie i dobrze przemieszaj. Najpierw dodaj 1/3 szklanki wody, jeśli po chwili uznasz, że chcesz rzadszy sos, to dodaj resztę. Gotuj sos na małym ogniu przez około 3 – 5 minut aż lekko zgęstnieje (im dłużej gotujesz, tym sos będzie gęstszy). Dodaj też 2 łyżki oleju po suszonych pomidorach (ten ze słoiczka) dla lepszego smaku i przemieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj. Na koniec polecam dodać też świeże listki bazylii (w całości, porwane albo pokrojone w paski) albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Po dodaniu bazylii albo natki, wmieszaj je sos i krótko trzymaj na ogniu. Opcjonalnie możesz też posypać startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem, ale nie jest to niezbędne.
Film
Uwagi
Kalorie policzone dla jednej porcji, czyli 1/4.