Cofnij
makaron z cukinią i serkiem śmietankowym

Makaron z cukinią i serkiem śmietankowym.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 563

Składniki
  

  • 2 mniejsze cukinie (najlepiej młode)
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki (nieco grubsze)
  • suszone pomidory w oleju - około 100 g (można więcej, jeśli chcesz)
  • olej po suszonych pomidorach - min. 1 łyżka, a max. 2 łyżki
  • 200 g serka śmietankowego naturalnego
  • sól i pieprz do smaku (do sosu) - według potrzeb
  • min. 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie a max. 1/2 szklanki
  • ok. 250 g makaronu (np. penne, spaghetti, tagliatelle)
  • dwie garście świeżej bazylii lub pęczek natki pietruszki - opcjonalnie
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju roślinnego plus 30 g masła.
  • przyprawy do posypania cukinii: czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) oraz około 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub zwykłej papryki w proszku.

Method
 

  1. Ugotuj makaron, najlepiej al dente. Pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około pół szklanki wody. Cukinię pokrój w cienkie półplasterki, czosnek pokrój w plasterki, nieco grubsze, a nie bardzo cienkie.
  2. Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć czosnek i smaż około pół minuty, a potem dodaj na patelnię cukinię i bardzo dobrze przemieszaj z czosnkiem. Smaż około 5 – 6 minut aż do lekkiego zrumienienia. W ostatniej minucie smażenia cukinii posyp je czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz słodką papryką w proszku. Przemieszaj.
  3. Następnie dodaj suszone pomidory, serek śmietankowy oraz wodę po gotującym się makaronie i dobrze przemieszaj. Najpierw dodaj 1/3 szklanki wody, jeśli po chwili uznasz, że chcesz rzadszy sos, to dodaj resztę. Gotuj sos na małym ogniu przez około 3 – 5 minut aż lekko zgęstnieje (im dłużej gotujesz, tym sos będzie gęstszy). Dodaj też 2 łyżki oleju po suszonych pomidorach (ten ze słoiczka) dla lepszego smaku i przemieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
  4. Dodaj ugotowany makaron i dobrze przemieszaj. Na koniec polecam dodać też świeże listki bazylii (w całości, porwane albo pokrojone w paski) albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Po dodaniu bazylii albo natki, wmieszaj je sos i krótko trzymaj na ogniu. Opcjonalnie możesz też posypać startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem, ale nie jest to niezbędne.

Film

Uwagi

Kalorie policzone dla jednej porcji, czyli 1/4.