Ugotuj wybrany makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź na sitku i odstaw na bok. Kapustę kiszoną opłucz (jeśli jest bardzo kwaśna), odciśnij i drobno posiekaj. Kiełbasę pokrój w małe półplasterki (lub na jeszcze mniejsze kawałki, jeśli chcesz). Cebulkę pokój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.
Na głębszą patelnię wlej olej oraz dodaj opcjonalnie masło. Kiedy tłuszcz się rozpuści to dodaj pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Potem dodaj kiełbasę, przemieszaj i smaż około 4 – 5 minut aż do zarumienienia. W międzyczasie posyp kiełbasę majerankiem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze z pół minuty.
Następnie dodaj posiekaną kiełbasę i przemieszaj. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Wlej 2/3 szklanki wody, przemieszaj i nakryj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie miękka. Co jakiś czas, podnieś pokrywkę, zamieszaj oraz sprawdź wodę. Jeśli będzie brakowało wody to dolewaj np. po 1/4 szklanki. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku (jeśli trzeba) oraz dodaj łyżeczkę cukru. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Opcjonalnie polecam dodać też kminek. Jeśli masz sos sojowy, to zdecydowanie polecam rownież dodać łyżkę sosu sojowego – świetnie podkręca smak.
Na koniec dodaj ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę razem, by smaki się połączyły. Podawaj od razu.