Piersi z kurczaka posól i popieprz i obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni albo szerszym garnku tłuszcz np. olej roślinny albo masło plus olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to dodaj piersi na patelnię i smaż je kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste na zewnątrz, a w środku dobrze wysmażone (bez różowego koloru – możesz delikatnie przekroić mięso w najgrubszym miejscu, aby mieć pewność, że jest usmażone). Możesz użyć termometru kuchennego – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich jeszcze, pokroisz dopiero tuż przed dodaniem do sosu. Dzięki temu zachowają swoją soczystość.W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron – najlepiej al dente, odcedź i odłóż na bok. Makaron dodasz na końcu. W razie konieczności dodaj więcej oleju lub masła i wrzuć pokrojoną cebulkę. Przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
Następnie posyp mąką pszenną cebulę, przemieszaj i przesmaż około pół minuty, aż znikną białe ślady mąki. Potem cały czas mieszając, powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu trzeba mieszać, żeby nie powstały grudki mąki.
Kiedy wlejesz cały bulion to dodaj mleko oraz serek śmietankowy. Dobrze wmieszaj serek w sos. Kiedy serek się rozpuści, to dodaj oregano albo zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj pokrojone pomidory, pokrojoną pierś z kurczaka (mięso pokrój tuż przed dodaniem go do sosu) Dodaj też ugotowany wcześniej makaron i dobrze wszystko przemieszaj. Na koniec, jeśli chcesz możesz posypać wszystko serem, który dobrze się topi np. serem Cheddar albo Mozzarellą. Chwilę poczekaj, około 2 – 3 minut, aż ser się roztopi – na ten czas możesz przykryć patelnię pokrywką, żeby ser szybciej się roztopił. To już wszystko. Podawaj od razu.