Cofnij
makaron z kurczakiem i pomidorami

Makaron z kurczakiem i pomidorami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 4
Kalorie 723 kcal

Składniki
  

  • 2 duże piersi z kurczaka albo 3 małe (około 500 - 600 g łącznie)
  • jedna średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej do posypania cebulki plus mąką do obsypania piersi z kurczaka
  • 500 ml (2 szklanki) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego rosołu
  • 3/4 szklanki mleka
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich można dać więcej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 średnie pomidory np. malinowe - łącznie około 350- 400 g mogą być pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
  • około 350 - 400 g makaronu (dowolnego)
  • około 100 g sera np. Cheddar, Mozzarella
  • opakowanie serka śmietankowego - około 135 g do max. 200 g ( w zależności od wielkości opakowania)
  • pieprz i sól do smaku

Instrukcje
 

  • Piersi z kurczaka posól i popieprz i obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni albo szerszym garnku tłuszcz np. olej roślinny albo masło plus olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to dodaj piersi na patelnię i smaż je kilka minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste na zewnątrz, a w środku dobrze wysmażone (bez różowego koloru – możesz delikatnie przekroić mięso w najgrubszym miejscu, aby mieć pewność, że jest usmażone). Możesz użyć termometru kuchennego – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75°C. Po usmażeniu zdejmij je z patelni i odłóż na bok – nie krój ich jeszcze, pokroisz dopiero tuż przed dodaniem do sosu. Dzięki temu zachowają swoją soczystość.
    W międzyczasie ugotuj ulubiony makaron – najlepiej al dente, odcedź i odłóż na bok. Makaron dodasz na końcu.
  • W razie konieczności dodaj więcej oleju lub masła i wrzuć pokrojoną cebulkę. Przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
  • Następnie posyp mąką pszenną cebulę, przemieszaj i przesmaż około pół minuty, aż znikną białe ślady mąki. Potem cały czas mieszając, powoli wlewaj bulion – podczas wlewania bulionu trzeba mieszać, żeby nie powstały grudki mąki.
  • Kiedy wlejesz cały bulion to dodaj mleko oraz serek śmietankowy. Dobrze wmieszaj serek w sos. Kiedy serek się rozpuści, to dodaj oregano albo zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj pokrojone pomidory, pokrojoną pierś z kurczaka (mięso pokrój tuż przed dodaniem go do sosu) Dodaj też ugotowany wcześniej makaron i dobrze wszystko przemieszaj. Na koniec, jeśli chcesz możesz posypać wszystko serem, który dobrze się topi np. serem Cheddar albo Mozzarellą. Chwilę poczekaj, około 2 – 3 minut, aż ser się roztopi – na ten czas możesz przykryć patelnię pokrywką, żeby ser szybciej się roztopił. To już wszystko. Podawaj od razu.

Film