Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu (tak w ostatniej minucie) odlej pół szklanki makaronu i odłóż na bok- tę wodę dodaje się później do sosu. Makaron odcedź, dobrze przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Makaron najlepiej ugotować “al dente”.
Na patelni rozpuść masło i dolej dwie łyżki oliwy z oliwek albo zwykłego oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka – kawałki tak “na jednego gryza”. Smaż kilka minut, z obydwu stron. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz.
Kiedy mięso będzie usmażone to wrzuć na patelnię starty czosnek i pokrojone suszone pomidory (polecam pomidory już pokrojone w paski, można takie kupić np. w Biedronce). Przemieszaj czosnek i pomidory z mięsem i przesmaż wszystko jeszcze jedną minutę.
Następnie wlej śmietankę, wodę po gotującym się makaronie (tę zachowaną wcześniej) i przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól i dobrze wszystko przemieszaj. Gotuj sos kilka minut ( około 5 minut) aż wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj starty na tarce ser i dobrze wmieszaj ser w sos. Poczekaj około minuty – w tym czasie ser się rozpuści, a sos dzięki temu jeszcze bardziej zgęstnieje.
Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę do dwóch, tak żeby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Podawaj od razu.