Cofnij
makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 790 kcal

Składniki
  

  • 2 piersi z kurczaka - 400 - 600 g
  • 300 g ulubionego makaronu np. penne, rigatoni daj 350 g jeśli chcesz uzyskać nieco większe porcje
  • 40 g masła plus dwie łyżki oliwy lub oleju
  • 3 - 4 ząbki czosnku jeśli ząbki czosnku są duże to daj tylko 3
  • 100 - 150 g suszonych pomidorów, najlepiej pokrojonych w paski jeśli lubisz suszone pomidory, to daj więcej czyli około 150 g
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 200 g śmietanki 30 %
  • pół szklanki wody po gotującym się makaronie
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 g sera Gouda albo Mozzarelli albo sera Cheddar można dać więcej sera np. 150 g
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Pod koniec gotowania się makaronu (tak w ostatniej minucie) odlej pół szklanki makaronu i odłóż na bok- tę wodę dodaje się później do sosu. Makaron odcedź, dobrze przepłucz zimną albo bardzo zimną wodą i odłóż na bok. Makaron najlepiej ugotować “al dente”.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej dwie łyżki oliwy z oliwek albo zwykłego oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka – kawałki tak “na jednego gryza”. Smaż kilka minut, z obydwu stron. W międzyczasie dobrze je posól i popieprz.
  • Kiedy mięso będzie usmażone to wrzuć na patelnię starty czosnek i pokrojone suszone pomidory (polecam pomidory już pokrojone w paski, można takie kupić np. w Biedronce). Przemieszaj czosnek i pomidory z mięsem i przesmaż wszystko jeszcze jedną minutę.
  • Następnie wlej śmietankę, wodę po gotującym się makaronie (tę zachowaną wcześniej) i przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje to dodaj zioła prowansalskie, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól i dobrze wszystko przemieszaj. Gotuj sos kilka minut ( około 5 minut) aż wyraźnie zgęstnieje. Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj starty na tarce ser i dobrze wmieszaj ser w sos. Poczekaj około minuty – w tym czasie ser się rozpuści, a sos dzięki temu jeszcze bardziej zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj, tak aby sos ładnie oblepił makaron. Trzymaj na ogniu jeszcze minutę do dwóch, tak żeby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Podawaj od razu.

Film