Cofnij
makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 861

Składniki
  

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 250 g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem)
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, suszony czosnek
  • trochę mąki do obtoczenia piersi kurczaka (ok. 1/3 szklanki)
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju plus łyżka masła (lub według potrzeb)
  • 2 duże albo 4 małe ząbki czosnku
  • około pół słoiczka suszonych pomidorów ze słoiczka (łącznie około 100 g)
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
  • zioła i przyprawy do doprawienia sosu: sól i pieprz do smaku, około pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka oregano lub bazylii
  • 125 - 250 g świeżej mozzarelli w kulce (opcjonalnie może być twarda mozzarella) dodanie sera jest opcjonalnie, a jeśli go dodajesz to użyj minimum 125 g a max. 250 g
  • natka pietruszki - opcjonalnie

Method
 

  1. Ugotuj wybrany, ulubiony makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody i odłóż na bok. Makaron odcedź na sitku.
  2. Piersi z kurczaka przekrój na pól na cienkie filety. Jeśli kupiłaś/kupiłeś cienkie piersi z kurczaka to rozbij le lekko tłuczkiem, aby wyrównać grubość. Piersi dobrze dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem z obydwu stron, a potem obtocz je delikatnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię piersi i smaż je po około 4 minuty z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz/deskę.
  3. Następnie wrzuć na patelnię starty albo drobno posiekany czosnek (w razie potrzeby dodaj trochę więcej masła) oraz suszone pomidory (odsączone lekko z zalewy). Dobrze przemieszaj i podsmaż wszystko około minutę.
  4. Potem wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę po gotującym się makaronie. Dodaj też olej po suszonych pomidorkach (1 – 2 łyżki), sól i pieprz do smaku, suszone oregano albo bazylię oraz słodką paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj. Gotuj sos kilka minut (tak około 5 – 7 minut) aż zgęstnieje.
  5. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowany wcześniej makaron oraz pokrój piersi z kurczaka w paski albo kostkę i przełóż mięso na patelnię. Dobrze przemieszaj. Na koniec dodaj pokrojoną na kawałki mozzarellę albo małe kulki mozzarelli (odsączone z zalewy) i nakryj patelnię przykrywką. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, około 3-4 minut, do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i lekko wszystko przemieszaj. Danie gotowe. Smacznego ♥ Uwaga! Dodanie sera jest opcjonalnie – jeśli nie chcesz go używać, to nie musisz – danie i tak będzie bardzo smaczne.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona z tłuszczem do smażenia oraz przy użyciu jednej kulki mozzarelli, czyli 125 g.