Składniki
Method
- Ugotuj wybrany, ulubiony makaron w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. Pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody i odłóż na bok. Makaron odcedź na sitku.
- Piersi z kurczaka przekrój na pól na cienkie filety. Jeśli kupiłaś/kupiłeś cienkie piersi z kurczaka to rozbij le lekko tłuczkiem, aby wyrównać grubość. Piersi dobrze dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem z obydwu stron, a potem obtocz je delikatnie w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany, to wrzuć na patelnię piersi i smaż je po około 4 minuty z każdej strony aż do całkowitego usmażenia. Po usmażeniu odłóż je na bok na talerz/deskę.
- Następnie wrzuć na patelnię starty albo drobno posiekany czosnek (w razie potrzeby dodaj trochę więcej masła) oraz suszone pomidory (odsączone lekko z zalewy). Dobrze przemieszaj i podsmaż wszystko około minutę.
- Potem wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz wodę po gotującym się makaronie. Dodaj też olej po suszonych pomidorkach (1 – 2 łyżki), sól i pieprz do smaku, suszone oregano albo bazylię oraz słodką paprykę w proszku. Dobrze przemieszaj. Gotuj sos kilka minut (tak około 5 – 7 minut) aż zgęstnieje.
- Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowany wcześniej makaron oraz pokrój piersi z kurczaka w paski albo kostkę i przełóż mięso na patelnię. Dobrze przemieszaj. Na koniec dodaj pokrojoną na kawałki mozzarellę albo małe kulki mozzarelli (odsączone z zalewy) i nakryj patelnię przykrywką. Trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut, około 3-4 minut, do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i lekko wszystko przemieszaj. Danie gotowe. Smacznego ♥ Uwaga! Dodanie sera jest opcjonalnie – jeśli nie chcesz go używać, to nie musisz – danie i tak będzie bardzo smaczne.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona z tłuszczem do smażenia oraz przy użyciu jednej kulki mozzarelli, czyli 125 g.
