500–600 g filetu z piersi kurczaka (ok. 2 średnie piersi)
ok. 1/3 szklanki mąki pszennej (do obtoczenia kurczaka)
sól i świeżo mielony czarny pieprz (do doprawienia mięsa)
300 g makaronu, np. spaghetti (waga przed ugotowaniem)
300–400 g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 średnia cebula, pokrojona
330 – 350 ml śmietanki 30%
125 ml (pół szklanki) wody z gotowania makaronu lub bulionu (drobiowego albo warzywnego)
czubata łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
100–120 g świeżego szpinaku baby (ok. 3–4 szklanki)
sól i pieprz do smaku (do sosu)
ok. 50 g świeżo startego sera np. Grana Padano, Parmezan – opcjonalnie
natka pietruszki, posiekana – opcjonalnie
tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
Instrukcje
KROK 1. Ugotuj makaron 🍝Ugotuj makaron w osolonej wodzie, najlepiej al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na około minutę przed końcem gotowania odlej ½ szklanki (125 ml) wody z makaronu – przyda się do sosu. Odcedź makaron na sitku, a następnie skrop go odrobiną oliwy lub oleju, żeby się nie posklejał. Odstaw na bok, zabieramy się za sos!
KROK 2. Usmaż kurczaka 🍗🔥Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki – mniej więcej na jeden kęs. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie delikatnie obtocz w mące. Dzięki temu mięso będzie miało złocistą, lekko chrupiącą skórkę i pozostanie soczyste w środku.Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego na średnio wysokim ogniu. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wyłóż kurczaka na patelnię. W razie potrzeby smaż w dwóch partiach. Smaż kurczaka przez ok. 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i w pełni usmażony. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
KROK 3. Podsmaż warzywa 🧅🍅Na tą samą patelnię, na której był smażony kurczaka dodaj odrobinę więcej oleju (jeśli jest taka potrzeba). Dla dodatkowego smaku polecam dorzucić łyżkę masła. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż przez 2–3 minuty, aż zmięknie i stanie się lekko szklista. Następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smaż je przez kolejne 2 minuty, mieszając co jakiś czas, aż delikatnie zmiękną i zaczną puszczać sok. Potem dodaj drobno posiekany lub starty czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez 30 sekund do 1 minuty – tylko do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć ;)
KROK 4. Przygotuj kremowy sos 🥄🌿Wlej na patelnię śmietankę 30% oraz odłożoną wcześniej wodę z gotowania makaronu. Dla jeszcze głębszego smaku możesz zamiast wody użyć takiej samej ilości bulionu – drobiowego lub warzywnego. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Jeśli nie masz bazylii, możesz użyć ulubionych suszonych ziół – np. oregano albo zioła prowansalskie. Gotuj sos na małym ogniu przez 6–8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż delikatnie zgęstnieje. (Jeśli wolisz bardziej gęsty sos, możesz gotować go o 1–2 minuty dłużej.) Gdy będzie już przyjemnie kremowy, dodaj liście baby szpinaku i wmieszaj go do sosu. Gotuj jeszcze przez 1–2 minuty, tylko do momentu, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
KROK 5. Połącz wszystko i dokończ danie 🍝🧀Dodaj usmażonego wcześniej kurczaka z powrotem na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około minutę, żeby smaki się połączyły. Następnie wrzuć ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj, tak aby sos równomiernie oblepił makaron.Gotuj jeszcze przez 2 minuty, żeby całość dobrze się podgrzała. Na koniec polecam posypać świeżo startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem i – jeśli masz ochotę – odrobiną posiekanej natki pietruszki. Podawaj od razu.