Cofnij
makaron z kurkami

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 781 kcal

Składniki
  

  • 300 - 350 g ulubionego makaronu, polecam tagliatelle albo spaghetti
  • 400 g kurek
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 330 - 350 ml śmietany 30 %
  • sól i pieprz do smaku (pieprz najlepiej świeżo zmielony)
  • natka pietruszki - pęczek
  • około 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie
  • około 30 g masła i dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju ( w razie konieczności więcej)

Instrukcje
 

  • Zacznij od oczyszczenia kurek. Jeśli są leciutko zabrudzone to wystarczy wyczyścić pędzelkiem albo nawilżoną czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli są mocno zabrudzone to polecam przełożyć do miski, posypać czubatą łyżką mąki pszenną, przemieszać ręką, aby mąka pokryła grzyby i zalać bardzo zimną wodą (warto też dodać kilka kostek lodu, jeśli masz). Przemieszaj i odczekaj około 2 minuty, a potem odcedź je na sitku, unikając wlewana wody z dna miski z tymi wszystkimi zabrudzeniami. Przepłucz szybko bieżącą wodą kilka razy, aby usunąć resztki zabrudzeń. Kurki wyłóż na ręcznik papierowy, aby je osuszyć.
  • Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki np. 2 – 3 kawałki, a małe zostaw w całości. Jeśli używasz mrożonych kurek, rozmroź je w lodówce i odsącz nadmiar wody przed dalszym użyciem.
  • W międzyczasie ugotuj makaron. Polecam ugotować makaron al dente. Pod koniec gotowania się makaronu, tak na pół minuty przed końcem zachowaj minimum pół szklanki wody – może się przydać na później, może, ale nie musi 😉
  • Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i smaż ją około 2 minuty. Następnie dodaj oczyszczone i osuszone kurki, przemieszaj z cebulą i smaż przez kolejne 5-15 minut, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, a nadmiar wody odparuje. Średni czas to około 10 minut. Zupełnie pod koniec smażenia się grzybów posól je i popieprz. Nie sól ich wcześniej.
    (Skąd taka rozbieżność czasu przy smażenia grzybów? Dokładny czas nie jest podany, bo to zależy od tego jak duże są grzyby. Poza tym jeśli grzyby zawierają więcej wody, będą potrzebować więcej czasu, aby odparować nadmiar płynów oraz od tego, czy chcesz, aby były mniej czy bardziej zarumienione).
  • Następnie wlej śmietankę 30 %, przemieszaj i gotuj sos około 5 – 8 minut aż wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie posól i popieprz sos – najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
    Uwaga! Jeśli masz wrażenie, że masz za mało sosu, to możesz dodać trochę wody po gotującym się makaronie – dlatego pisałam wcześniej, że warto ją zachować i w razie czego użyć.
  • Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz opcjonalnie natkę pietruszki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby sos ładnie oblepił makaron. Na koniec warto posypać makaron startym serem Grana Padano albo Parmezanem. Podawaj od razu.

Film