Zacznij od upieczenia kalafiora. Dobrze umyj kalafiora i usuń liście. Podziel go na mniejsze różyczki, odłamując je ręcznie lub krojąc nożem wzdłuż łodyg. Każdą różyczkę pokrój na mniejsze kawałki, przynajmniej na pół. W miseczce wymieszaj ze sobą przyprawy, czyli sól i pieprz, czosnek granulowany oraz słodką paprykę w proszku. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pokrojonego kalafiora. Polej kalafiora oliwą z oliwek albo olejem i dobrze przemieszaj, aby oliwa/olej dobrze pokrył każdy kawałek. Następnie posyp przygotowaną mieszanką warzyw kalafiora i ponownie dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po każdym kawałku. Blaszkę z kalafiorem włóż do nagrzanego do 220 stopni kalafiora i piecz przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia polecam przemieszać kalafiora.
Podczas gdy kalafior piecze się w piekarniku zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Ugotuj ulubiony makaron w dobrze osolonej wodzie. Polecam go ugotować al dente – czas gotowania powinien być podany na opakowaniu makaronu. Pod koniec gotowania się makaronu, zupełnie w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody do wykorzystania na później. Makaron odcedź i przepłucz zimną wodą. Jeśli chcesz możesz polać makaron łyżką oliwy albo oleju i dobrze przemieszać, aby się nie sklejał.
Na patelnię wlej trochę oliwy lub oleju i ewentualnie dodaj łyżkę masła. Przemieszaj. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż go około pół minuty. Następnie wlej śmietankę 30 %, dodaj pesto i dobrze przemieszaj. Wlej też wodę po gotującym się makaronie. Zagotuj sos i gotuj go na małym ogniu kilka minut – około 6 – 8 minut – aż sos zgęstnieje.
Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowany makaron i bardzo dobrze przemieszaj go z sosem tak, aby sos ładnie oblepił makaron. Na koniec wyłóż na makaron upieczonego kalafiora i opcjonalnie posyp startym serem. Najlepiej Grana Padano albo Parmezanem. Podawaj od razu.