Cofnij
makaron z pesto i kalafiorem

Makaron z pesto i z pieczonym kalafiorem.

Czas przygotowania 45 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 4
Kalorie 756 kcal

Składniki
  

  • 300 g ulubionego makaronu, waga suchego makaronu
  • jedna główka średniego albo dużego kalafiora
  • 190 - 200 g pesto (domowe albo kupne, dowolne, ulubione)
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy albo oleju plus opcjonalnie łyżka masła
  • ser do posypania na koniec np. Grana Padano albo Parmezan (około 50 - 80 g)
  • przyprawy do posypania kalafiora: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej papryki Jeśli mieszanki będzie za mało, to możesz dorobić nieco więcej.
  • około 1/4 szklanki oliwy lub ewentualnie olej do polania kalafiora

Instrukcje
 

  • Zacznij od upieczenia kalafiora. Dobrze umyj kalafiora i usuń liście. Podziel go na mniejsze różyczki, odłamując je ręcznie lub krojąc nożem wzdłuż łodyg. Każdą różyczkę pokrój na mniejsze kawałki, przynajmniej na pół. W miseczce wymieszaj ze sobą przyprawy, czyli sól i pieprz, czosnek granulowany oraz słodką paprykę w proszku. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim pokrojonego kalafiora. Polej kalafiora oliwą z oliwek albo olejem i dobrze przemieszaj, aby oliwa/olej dobrze pokrył każdy kawałek. Następnie posyp przygotowaną mieszanką warzyw kalafiora i ponownie dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po każdym kawałku. Blaszkę z kalafiorem włóż do nagrzanego do 220 stopni kalafiora i piecz przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia polecam przemieszać kalafiora.
  • Podczas gdy kalafior piecze się w piekarniku zacznij przygotowywać pozostałe składniki. Ugotuj ulubiony makaron w dobrze osolonej wodzie. Polecam go ugotować al dente – czas gotowania powinien być podany na opakowaniu makaronu. Pod koniec gotowania się makaronu, zupełnie w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody do wykorzystania na później. Makaron odcedź i przepłucz zimną wodą. Jeśli chcesz możesz polać makaron łyżką oliwy albo oleju i dobrze przemieszać, aby się nie sklejał.
  • Na patelnię wlej trochę oliwy lub oleju i ewentualnie dodaj łyżkę masła. Przemieszaj. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż go około pół minuty. Następnie wlej śmietankę 30 %, dodaj pesto i dobrze przemieszaj. Wlej też wodę po gotującym się makaronie. Zagotuj sos i gotuj go na małym ogniu kilka minut – około 6 – 8 minut – aż sos zgęstnieje.
  • Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowany makaron i bardzo dobrze przemieszaj go z sosem tak, aby sos ładnie oblepił makaron. Na koniec wyłóż na makaron upieczonego kalafiora i opcjonalnie posyp startym serem. Najlepiej Grana Padano albo Parmezanem. Podawaj od razu.

Film