Cofnij
makaron z grzybami

Makaron z pieczarkami i grzybami leśnymi w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 45 minuty
Czas "moczenia się grzybów" 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 45 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 675

Składniki
  

  • 300 g makaronu (waga przed ugotowaniem) polecam makaron pappardelle, spaghetti
  • tłuszcz do smażenia - według potrzeb np. masło plus trochę oleju roślinny, wegańskie masełko, masło plus trochę oliwy z oliwek
  • 300 g pieczarek
  • około 30 - 40 g suszonych grzybów dowolnych, ulubionych
  • jedna średnia albo duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki musztardy np. Dijon albo innej ulubionej
  • sól i pieprz do smaku
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • garść orzechów włoskich, posiekanych - opcjonalnie
  • około 50 g ulubionego sera np. Grana Padano, Parmezan - opcjonalnie
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania suszonych grzybów. Suszone grzyby zalej zimną woda, nakryj naczynie talerzykiem i odłóż do namoczenia na około 60 minut. Po tym czasie przelej grzyby wraz z wodą do garnka. W razie konieczności dolej więcej wody np. szklankę. Zagotuj wodę. Od momentu kiedy woda zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem aż do miękkości grzybów. Po tym czasie grzyby odcedź, lekko przestudź i drobno posiekaj.
    UWAGA! To danie możesz przygotować tylko z pieczarkami. Wtedy pomiń krok z użyciem suszonych grzybów.
  2. Ugotuj makaron, najlepiej al dente. Zupełnie pod koniec gotowania się makaronu (w ostatniej minucie) odlej około 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie do kubeczka i odłóż na bok. Ugotowany makaron odcedź na sitku, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok.
  3. Na patelni rozpuść/rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 3 minut aż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, dobrze przemieszaj z cebulką i smaż je około 3 minuty. Potem wrzuć ugotowane i pokrojone na małe kawałki suszone grzyby, dobrze przemieszaj z pozostałymi składniki i smaż jeszcze wszystko około 5 minut, od czasu do czasu dobrze mieszając.
  4. Pod koniec smażenia się grzybów posyp je suszonymi tymiankiem i dodaj starty na tarce czosnek. Dodaj też sól i posyp czarnym pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Dobrze wszystko przemieszaj i smaż czosnek około minutę.
  5. Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 %, wcześniej zachowaną wodę po gotującym się makaronie i dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj ulubioną musztardę np. Dijon. Do sosu dodaj też sól i pieprz do smaku. Gotuj sos około 8 – 10 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  6. Kiedy sos odpowiednio zgęstnieje, to dodaj ugotowany makaron i dobrze wszystko wymieszaj tak, aby sos oblepił makaron. Trzymaj jeszcze wszystko na ogniu około 2 minuty, aby danie było ciepłe. Na sam koniec, już opcjonalnie możesz dodać drobno posiekane orzechy (naprawdę świetnie smakują z grzybami i makaronem!) oraz ulubiony ser np. Grana Padano albo Parmezan. Danie gotowe. Podawaj do razu.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna jest policzona dla jednej porcji dania (1/4 całości) i została policzona bez opcjonalnych orzechów i sera.