Cofnij
makaron z warzywami w sosie śmietanowym

Makaron z warzywami w sosie śmietanowym. Wiosenne edycja.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 654 kcal

Składniki
  

  • 300 - 350 g makaronu (waga przed ugotowaniem), wybierz swój ulubiony
  • jedna mniejsza/średnia cukinia
  • 250 g zielonych szparagów
  • 300 - 350 g pomidorków koktajlowych
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego plus opcjonalnie łyżka masła (lub według potrzeb)
  • ok. 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie, ale mocno polecam użyć

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. W ostatniej minucie gotowania się makaronu odlej 1/3 szklanki wody – przyda się na później do dodania do sosu. Po ugotowania odcedź makaron.
  • Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj warzywa, czyli odłam z zielonych szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki, a cukinie pokój w półplasterki. Cebulkę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce albo również drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.
  • Na patelni rozgrzej olej. Polecam dodać tez łyżkę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz cukinie. Dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie dodaj przekrojone pomidorki, lekko przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj czosnek, posyp oregano albo ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem, ponownie przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
  • Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zostawioną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 – 7 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku i według Twoich potrzeb.
  • Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dobrze wszystko przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, ze makaron jest ciepły. A już na samo koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem. Przmieszaj, zdejmij z patelni i podawaj od razu.

Film

Uwagi

Kalorie zostały policzone bez opcjonalnego masła i opcjonalnego sera.