Cofnij
makaron z warzywami w sosie śmietanowym

Makaron z warzywami w sosie śmietanowym. Wiosenne edycja.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 654

Składniki
  

  • 300 - 350 g makaronu (waga przed ugotowaniem), wybierz swój ulubiony
  • jedna mniejsza/średnia cukinia
  • 250 g zielonych szparagów
  • 300 - 350 g pomidorków koktajlowych
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 %
  • 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju roślinnego plus opcjonalnie łyżka masła (lub według potrzeb)
  • ok. 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie, ale mocno polecam użyć

Method
 

  1. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. W ostatniej minucie gotowania się makaronu odlej 1/3 szklanki wody – przyda się na później do dodania do sosu. Po ugotowania odcedź makaron.
  2. Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj warzywa, czyli odłam z zielonych szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki, a cukinie pokój w półplasterki. Cebulkę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce albo również drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Polecam dodać tez łyżkę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz cukinie. Dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie dodaj przekrojone pomidorki, lekko przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj czosnek, posyp oregano albo ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem, ponownie przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
  4. Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zostawioną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 – 7 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku i według Twoich potrzeb.
  5. Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dobrze wszystko przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, ze makaron jest ciepły. A już na samo koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem. Przmieszaj, zdejmij z patelni i podawaj od razu.

Film

Uwagi

Kalorie zostały policzone bez opcjonalnego masła i opcjonalnego sera.