Składniki
Method
- Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. W ostatniej minucie gotowania się makaronu odlej 1/3 szklanki wody – przyda się na później do dodania do sosu. Po ugotowania odcedź makaron.
- Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj warzywa, czyli odłam z zielonych szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki, a cukinie pokój w półplasterki. Cebulkę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce albo również drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej olej. Polecam dodać tez łyżkę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz cukinie. Dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie dodaj przekrojone pomidorki, lekko przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj czosnek, posyp oregano albo ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem, ponownie przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
- Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zostawioną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 – 7 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku i według Twoich potrzeb.
- Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dobrze wszystko przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, ze makaron jest ciepły. A już na samo koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem. Przmieszaj, zdejmij z patelni i podawaj od razu.
Film
Uwagi
Kalorie zostały policzone bez opcjonalnego masła i opcjonalnego sera.