300 - 350 g makaronu (waga przed ugotowaniem), wybierz swój ulubiony
jedna mniejsza/średnia cukinia
250 g zielonych szparagów
300 - 350 g pomidorków koktajlowych
jedna duża cebula
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
330 - 350 ml śmietanki 30 %
1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie
sól i pieprz do smaku
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju roślinnego plus opcjonalnie łyżka masła (lub według potrzeb)
ok. 50 - 80 g sera Grana Padano albo Parmezanu - opcjonalnie, ale mocno polecam użyć
Instrukcje
Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej al dente. W ostatniej minucie gotowania się makaronu odlej 1/3 szklanki wody – przyda się na później do dodania do sosu. Po ugotowania odcedź makaron.
Podczas gdy makaron się gotuje przygotuj warzywa, czyli odłam z zielonych szparagów zdrewniałe końcówki i pokrój je na mniejsze kawałki, a cukinie pokój w półplasterki. Cebulkę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na tarce albo również drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej olej. Polecam dodać tez łyżkę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją do zeszklenia około 3 – 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki szparagi oraz cukinie. Dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 7 – 8 minut. Po tym czasie dodaj przekrojone pomidorki, lekko przemieszaj i smaż wszystko jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj czosnek, posyp oregano albo ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem, ponownie przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze z pół minuty.
Teraz wlej śmietankę 30 % oraz zostawioną wcześniej wodę po gotującym się makaronie. Przemieszaj. Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 – 7 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku i według Twoich potrzeb.
Teraz dodaj ugotowany wcześniej makaron. Dobrze wszystko przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, ze makaron jest ciepły. A już na samo koniec posyp wszystko posiekaną natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem np. Grana Padano albo Parmezanem. Przmieszaj, zdejmij z patelni i podawaj od razu.
Film
Uwagi
Kalorie zostały policzone bez opcjonalnego masła i opcjonalnego sera.