Cofnij
makaron-ze-szparagami-w-sosie-smietanowym

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 668 kcal

Składniki
  

  • 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti
  • 500 g zielonych szparagów
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • pół szklanki wody po gotującym się makaronie odlej wodę w ostatniej minucie gotowania się makaronu
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo olej roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki wina - opcjonalnie
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • około 80 g sera Grana Padano
  • natka pietruszki

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron al dente. Na opakowaniu producent często podaje czas gotowania się makaronu “al dente”. Jeśli podany jest tylko “normalny” czas gotowania, to gotuj makaron o 1-2 minuty krócej niż ten zalecany czas. Spróbuj makaron – powinien być miękki na zewnątrz, ale lekko twardy w środku. Pod koniec gotowania się makaronu, w ostatniej minucie, odlej minimum pół szklanki wody – tę wodę wykorzysta się do sosu.
    Podczas gdy makaron się gotuje, to przygotuj szparagi. Z każdego szparaga odłam zdrewniałą, twardą końcówkę – końcówka powinna się odłamać w naturalnym punkcie. Twardą końcówkę odrzuć, a pozostałą część szparagów pokrój na 2 – 3 małe, kilkucentymetrowe kawałki.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej ze dwie łyżki oliwy albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną drobną cebulkę i smaż ją około 3 minuty. Potem dodaj starty na tarce czosnek, przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę. Teraz wlej na patelni białe wino i poczekaj około 5 minut, aż wino w zdecydowanej większości odparuje – od czasu do czasu przemieszaj. Jeśli nie używasz wina w kuchni, to pomiń krok z winem.
  • Teraz dodaj pokrojone szparagi i smaż je około 5 – 6 minut aż wyraźnie zmiękną. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać. Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 %, zostawioną wodę po gotującym się makaronie (te pół szklanki) oraz dodaj sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz uzyskać trochę bardziej cytrusowy smak, to dodaj łyżkę albo nawet dwie soku z cytryny – cytrynę warto dodać zwłaszcza, jeśli nie użyło się wina. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu około 5 – 7 minut, tak żeby sos wyraźnie zgęstniał.
  • Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to wrzuć ugotowany makaron i natkę pietruszki i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby sos ładnie oblepił cały makaron. Na koniec dodaj starty ser Grana Padano albo Parmezan. To już wszystko 🙂 Podawaj od razu.

Film