tłuszcz do smażenia, czyli około 80 g masełka wegańskiego Naturale (wersja wegańska) albo około 40 g zwykłego masła plus około 2 łyżki oleju roślinnego.
Instrukcje
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw. Młodą kapustę pokój w paski (w miarę szerokie), usuń twardy głąb kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych albo dużych oczkach, cebulę oraz pomidory pokrój na kawałki. Jeśli chcesz możesz pomidory sparzyć i obrać ze skórki, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie.Na patelni rozpuść masełko wegańskie (w wersji całkowicie wegańskiej) albo zwykłe masło plus dwie łyżki olej (w wersji tradycyjnej). Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć na patelnie cebulę oraz marchewki i smaż je około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
Następnie dodaj na patelnię pokrojoną młodą kapustę oraz pomidory. Zalej wodą, tak nieco więcej niż pół szklanki. Przykryj patelnię i trzymaj pod przykryciem na małym/średnim ogniu około 15 – 20 minut. W międzyczasie, tak po 10 minutach dodaj sól, pieprz, cukier oraz opcjonalnie mielony kmin rzymski. Po dodaniu przypraw wszystko przemieszaj. W trakcie również zamieszaj z 2 – 3 razy.
Kiedy kapusta będzie już odpowiednio miękka, to dodaj ugotowany ryż oraz natkę pietruszki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. To już wszystko