Cofnij
muffiny jajeczne z serkiem wiejskim

Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim i fetą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Porcje 6 dużych muffinek
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

  • 10 jajek, temp. pokojowa, rozmiar L
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu lub nieco więcej np. 3/4 łyżeczki
  • łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich - opcjonalnie
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • cebula dymka (cała - biała i zielona część)
  • 200 g serka wiejskiego naturalnego
  • 125 - 150 g sera Feta
  • 100 - 150 g pomidorków koktajlowych lub inne dodatki np. kawałki papryki, szynki, salami
  • odrobinę masła do natłuszczenia foremek
  • 1 duży albo 2 małe ząbki czosnku

Instrukcje
 

  • Do miski wbij całe jajka i dodaj sól, pieprz oraz oregano albo zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki bardzo dobrze rozbełtaj wszystkie jajka.
  • Następnie dodaj serek wiejski, mąkę pszenną, starty ząbek czosnku, posiekaną cebulkę dymkę (całą). Dodaj też pokruszony ser Feta (dodaj połowę sera, a druga doda się później na wierzch). Dobrze przemieszaj cała masę i przełóż do lekko natłuszczonych masłem muffinek. Przełóż do około 3/4 wysokości foremki.
  • Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drugą połowę sera Feta (pokruszoną). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 – 35 minut aż jajka będą całkowite ścięte. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij foremkami i zwróć uwagę głównie na środek – środek powinien być ścięty. Jeśli czujesz, że środek się „chybocze” albo zapada – jeszcze nie są gotowe i trzeba trzymać w piekarniku kilka minut dłużej.

Film