Cofnij
muffiny jajeczne z serkiem wiejskim

Muffiny jajeczne z serkiem wiejskim i fetą.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Porcje: 6 dużych muffinek
Kalorie: 222

Składniki
  

  • 10 jajek, temp. pokojowa, rozmiar L
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu lub nieco więcej np. 3/4 łyżeczki
  • łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich - opcjonalnie
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • cebula dymka (cała - biała i zielona część)
  • 200 g serka wiejskiego naturalnego
  • 125 - 150 g sera Feta
  • 100 - 150 g pomidorków koktajlowych lub inne dodatki np. kawałki papryki, szynki, salami
  • odrobinę masła do natłuszczenia foremek
  • 1 duży albo 2 małe ząbki czosnku

Method
 

  1. Do miski wbij całe jajka i dodaj sól, pieprz oraz oregano albo zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki bardzo dobrze rozbełtaj wszystkie jajka.
  2. Następnie dodaj serek wiejski, mąkę pszenną, starty ząbek czosnku, posiekaną cebulkę dymkę (całą). Dodaj też pokruszony ser Feta (dodaj połowę sera, a druga doda się później na wierzch). Dobrze przemieszaj cała masę i przełóż do lekko natłuszczonych masłem muffinek. Przełóż do około 3/4 wysokości foremki.
  3. Na wierzch wyłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz drugą połowę sera Feta (pokruszoną). Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 – 35 minut aż jajka będą całkowite ścięte. Przed wyjęciem z piekarnika KONIECZNIE potrząśnij foremkami i zwróć uwagę głównie na środek – środek powinien być ścięty. Jeśli czujesz, że środek się „chybocze” albo zapada – jeszcze nie są gotowe i trzeba trzymać w piekarniku kilka minut dłużej.

Film