Składniki
Method
- Przygotuj zaczyn drożdżowy. Podgrzej mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące! Do wysokiego naczynka wkrusz świeże drożdże i wlej ciepłe mleko. Dodaj też 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj aż do jednolitego połączenia. Odstaw na ok. 15–20 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć i się spieni.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól oraz cukier i dobrze przemieszaj. Podgrzej resztę mleka, czyli 1,5 szklanki tak, aby było ciepłe. Rozpuść masło w rondelku.
- Następnie wbij do miski jajka, dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło oraz zaczyn. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gładkie, lekko gęste ciasto (trochę gęstsze niż na zwykłe naleśniki).Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około ok. 40–60 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie i będzie pełne pęcherzyków powietrza.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ciasto jest dość gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką/nabierką po patelni. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony – na złotobrązowy kolor. Ciasto jest puszyste, więc naleśniki będą nieco grubsze — to normalne. Najlepiej podawaj ze słodkimi dodatkami np. słodkim serkiem, cukrem pudrem, dżem, powidłami.
Film
Uwagi
Przepis na naleśniki drożdżowe na suchych drożdżach:
