Cofnij
naleśniki drożdżowe

Naleśniki drożdżowe.

Czas przygotowania 1 godzina
Czas smażenia 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 4 porcje (ok. 10 naleśników).
Kalorie: 468

Składniki
  

  • 25 g świeżych drożdży albo jedno opakowanie (7g) suchych drożdży świeże drożdże wyjmij z lodówki ok. 30 minut przed ich użyciem
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 szklanki mleka (ciepłego)
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 50 g masła, roztopionego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia - trochę oleju, według potrzeb
  • wybrane dodatki do naleśników np. dżem, cukier puder, nadzienie serowe

Method
 

  1. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Podgrzej mleko tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące! Do wysokiego naczynka wkrusz świeże drożdże i wlej ciepłe mleko. Dodaj też 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko dobrze wymieszaj aż do jednolitego połączenia. Odstaw na ok. 15–20 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć i się spieni.
  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól oraz cukier i dobrze przemieszaj. Podgrzej resztę mleka, czyli 1,5 szklanki tak, aby było ciepłe. Rozpuść masło w rondelku.
  3. Następnie wbij do miski jajka, dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło oraz zaczyn. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gładkie, lekko gęste ciasto (trochę gęstsze niż na zwykłe naleśniki).Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około ok. 40–60 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie i będzie pełne pęcherzyków powietrza.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ciasto jest dość gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką/nabierką po patelni. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony – na złotobrązowy kolor. Ciasto jest puszyste, więc naleśniki będą nieco grubsze — to normalne. Najlepiej podawaj ze słodkimi dodatkami np. słodkim serkiem, cukrem pudrem, dżem, powidłami.

Film

Uwagi

Przepis na naleśniki drożdżowe na suchych drożdżach:
KROK 1.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, cukier oraz wsyp suche drożdże. Dobrze przemieszaj. Rozpuść masło w rondelku oraz podgrzej mleko tak, aby było ciepłe (ciepłe, ale nie gorące).
KROK 2.
Do miski wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gładkie, lekko gęste ciasto (trochę gęstsze niż na zwykłe naleśniki).Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na około ok. 40–60 minut, aż ciasto wyraźnie urośnie i będzie pełne pęcherzyków powietrza.
 
 
KROK 3.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ciasto jest dość gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką/nabierką po patelni. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony – na złotobrązowy kolor. Ciasto jest puszyste, więc naleśniki będą nieco grubsze — to normalne. Najlepiej podawaj ze słodkimi dodatkami np. słodkim serkiem, cukrem pudrem, dżem, powidłami.
 
 
Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji, czyli 1/4 całości.