Składniki
Method
- Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku i zostaw do przestudzenia – na około 5 – 10 minut.Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Dobrze wymieszaj, tak aby jajka się połączyły z pozostałymi składnikami.
- Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, sól oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną i dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wszystko porządnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto polecam odłożyć na minimum 30 minut do lodówki – można też ciasto zrobić np. kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.
- Usmaż naleśniki. Jak usmażyć naleśniki? Należy dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem. Wystarczy średnia moc palnika – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że naleśniki będą się palić, a za niska spowoduje, że będą się przyklejać. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu (olej roślinny, masło klarowane) przed smażeniem pierwszego naleśnika. Potem można dodawać tłuszczu tylko w razie potrzeby. Najlepiej rozsmarować go cienką warstwą przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego, aby naleśniki nie były zbyt tłuste. Użyj chochelki, aby nabrać porcję ciasta (ok. 1/4–1/3 szklanki na średnią patelnię). Wylej ciasto na środek patelni i natychmiast przechylaj patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Smaż naleśnika przez około 1–2 minuty na pierwszej stronie. Gdy brzegi zaczną się lekko odklejać i staną się złociste, a na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, to przewróć je na drugą stronę. Podważ delikatnie naleśnik od brzegów i odwróć go jednym, płynnym ruchem. Druga strona smaży się krócej – zazwyczaj 30 sekund do 1 minuty – do momentu gdy naleśnik nabierze złocistego koloru.Naleśniki są gotowe 🙂 Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wykorzystać mój farsz z serka śmietankowego, to czytaj dalej.
- Jak zrobić farsz z serka śmietankowego? W misce umieść serek śmietankowy i wlej mleko. Dobrze zmiksuj – miksuj tak około pół minuty do minuty aż serek będzie gładki i kremowy. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i znowu chwilę zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. Serek rozsmaruj na naleśnikach. Część serka śmietankowego możesz zastąpić serkiem mascarpone.