Czas "odpoczynku" ciasta plus smażenie 45 minutyminut
Łączny czas 1 godzinagodzinę
Porcje 12naleśników
Kalorie 170kcal
Składniki
Składniki na słodkie ciasto naleśnikowe (na około 12 naleśników)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (np. typ 450)
4 jajka, rozmiar L
1.5 (półtora) szklanki mleka
0.5 (pół) szklanki wody gazowanej albo niegazowanej
2 i 1/2 (dwie i pół ) łyżki cukru białego albo brązowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego (można dać całą łyżkę)opcjonalnie, ale polecam użyć
1/3 łyżeczki soli
60 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
składniki na nadzienie serowe
300 g serka śmietankowego (100 g tego serka można zastąpić serkiem Mascarpone)
2 - 3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej np. 1/3 szklanki)
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Instrukcje
Zacznij od rozpuszczenia masła w rondelku i zostaw do przestudzenia – na około 5 – 10 minut.Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Dobrze wymieszaj, tak aby jajka się połączyły z pozostałymi składnikami.
Następnie dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, sól oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną i dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki się połączyły. Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie wszystko porządnie wymieszaj aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto polecam odłożyć na minimum 30 minut do lodówki – można też ciasto zrobić np. kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.
Usmaż naleśniki. Jak usmażyć naleśniki? Należy dobrze rozgrzać patelnię przed smażeniem. Wystarczy średnia moc palnika – zbyt wysoka temperatura może sprawić, że naleśniki będą się palić, a za niska spowoduje, że będą się przyklejać. Użyj niewielkiej ilości tłuszczu (olej roślinny, masło klarowane) przed smażeniem pierwszego naleśnika. Potem można dodawać tłuszczu tylko w razie potrzeby. Najlepiej rozsmarować go cienką warstwą przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego, aby naleśniki nie były zbyt tłuste. Użyj chochelki, aby nabrać porcję ciasta (ok. 1/4–1/3 szklanki na średnią patelnię). Wylej ciasto na środek patelni i natychmiast przechylaj patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Smaż naleśnika przez około 1–2 minuty na pierwszej stronie. Gdy brzegi zaczną się lekko odklejać i staną się złociste, a na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, to przewróć je na drugą stronę. Podważ delikatnie naleśnik od brzegów i odwróć go jednym, płynnym ruchem. Druga strona smaży się krócej – zazwyczaj 30 sekund do 1 minuty – do momentu gdy naleśnik nabierze złocistego koloru.Naleśniki są gotowe 🙂 Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz wykorzystać mój farsz z serka śmietankowego, to czytaj dalej.
Jak zrobić farsz z serka śmietankowego? W misce umieść serek śmietankowy i wlej mleko. Dobrze zmiksuj – miksuj tak około pół minuty do minuty aż serek będzie gładki i kremowy. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier puder i znowu chwilę zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą i nie będzie żadnych grudek. Serek rozsmaruj na naleśnikach. Część serka śmietankowego możesz zastąpić serkiem mascarpone.