Cofnij
pieczone-palki-w-sosie-miodowo-czosnkowym

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-czosnkowym.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 721

Składniki
  

  • 900 - 1000 g pałeczek albo ćwiartek kurczaka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Składniki na sos:
  • 4 łyżki miodu w formie płynnej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 duże ząbki czosnku (jeśli są małe to daj 6)
  • łyżeczka musztardy

Method
 

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, sól, pieprz oraz słodką paprykę w proszku. W osobnej miseczce przygotuj sos, czyli wlej do niej miód w formie płynnej, dodaj sos sojowy, starty albo drobno posiekany czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Bardzo dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  2. Naciągnij skórę na każdej pałeczce z kurczaka, tak aby jak najlepiej przykrywała mięso i szczelnie je otulała. Bardzo dobrze obtocz każdą pałeczkę w mące wymieszanej z przyprawami. Nie żałuj tej mąki – może być jej dużo na mięsie! Następnie ułóż pałeczki w naczyniu do zapiekania.
  3. Polej mięso przygotowanym sosem. Przemieszaj, żeby każda pałeczka zanurzyła się w aromatycznym sosie i dokładnie się nim otuliła. Włóż pałki do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 60 minut, po około 40 minutach pieczenia obróć pałki na drugą stronę. Jeśli jest taka konieczność piecz kilka minut dłużej. Wyjmij z piekarnika i podawaj

Film