Cofnij
biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Pieczona biała kiełbasa z kapustą kiszoną

Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia plus pieczenia 1 godzina 10 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 360

Składniki
  

  • 500 - 600 g białej kiełbasy, dobrej jakości
  • 1 kg (1000 g) kiszonej kapusty, dobrej jakości
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • jedna średnia cebula
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczka pieprzu
  • czubata łyżeczka cukry (brązowego albo białego)
  • półtora szklanki wody albo bulionu (drobiowego albo warzywnego, może być np. ze słoiczka) w razie konieczności można dać pół szklanki więcej, ale zacznij od półtora szklanki
  • kilka łyżek ulubionej musztardy do posmarowania z wierzchu kiełbasy opcjonalnie

Method
 

  1. Przygotuj kapustę. Sprawdź czy jest dobra. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest trochę zbyt kwaśna, to można ją dobrze przepłukać wodą. Jeśli chcesz możesz kapustę trochę posiekać. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę. Po tym czasie dodaj kapustę, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze 3- 4 minuty.
  2. Po tym czasie posyp kapustę solą, pieprzem i opcjonalnie mielonym kminem rzymskim. Dobrze przemieszaj i wlej wodę albo jeszcze lepiej bulion (warzywny albo drobiowy). Po wlaniu wody/bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, majeranek, dobrze wszystko przemieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie zamieszaj ze dwa razy.
  3. Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem albo olejem i przełóż kapustę z cebulą do naczynia. Na kapuście ułóż białą kiełbasę. Każdą kiełbaskę lekko ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką albo ostrym, cienkim nożem. Każdą kiełbaskę polecam z wierzchu posmarować wybraną, ulubioną musztardą. Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Piecz bez przykrycia.
  4. Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa była bardziej zarumieniona, to możesz ją wcześniej podsmażyć około 3 minuty z każdej strony na patelni i dopiero potem włożyć do naczynia do zapiekania.

Film