Przygotuj kapustę. Sprawdź czy jest dobra. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli jest trochę zbyt kwaśna, to można ją dobrze przepłukać wodą. Jeśli chcesz możesz kapustę trochę posiekać. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez około 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę. Po tym czasie dodaj kapustę, przemieszaj z cebulą i przesmaż wszystko jeszcze 3- 4 minuty.
Po tym czasie posyp kapustę solą, pieprzem i opcjonalnie mielonym kminem rzymskim. Dobrze przemieszaj i wlej wodę albo jeszcze lepiej bulion (warzywny albo drobiowy). Po wlaniu wody/bulionu dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, majeranek, dobrze wszystko przemieszaj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. W międzyczasie zamieszaj ze dwa razy.
Naczynie do zapiekania wysmaruj lekko masłem albo olejem i przełóż kapustę z cebulą do naczynia. Na kapuście ułóż białą kiełbasę. Każdą kiełbaskę lekko ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką albo ostrym, cienkim nożem. Każdą kiełbaskę polecam z wierzchu posmarować wybraną, ulubioną musztardą. Naczynie włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. Piecz bez przykrycia.
Uwaga! Jeśli chcesz, aby kiełbasa była bardziej zarumieniona, to możesz ją wcześniej podsmażyć około 3 minuty z każdej strony na patelni i dopiero potem włożyć do naczynia do zapiekania.