Z młodej kapusty usuń wierzchnie liście. Kapustę przekrój na 4 części – ćwiartki, nie usuwając głąba – dzięki temu liście się nie rozpadną. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki/mniejsze kawałki, marchewki na grube plasterki albo grubsze kawałki.
Przygotuj sos. Do kubeczka wlej olej roślinny i dodaj słodką paprykę w proszku, sól i pieprz, majeranek oraz czosnek granulowany. Dobrze wymieszaj aż do połączenia.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią pokrojoną młodą kapustę, ziemniaki i marchewki. Opcjonalnie, jeśli chcesz możesz też dodać ząbki czosnku (odetnij tylko z nich końcówki). Polej warzywa przygotowanym sosem i dobrze przemieszaj, aby dobrze i w miarę równomiernie rozprowadzić sos po wszystkim warzywach.
Włóż blaszkę do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika (góra - dół) i piecz przez około 40 - 45 minut. Po około 30 minutach pieczenia polecam przemieszać dobrze ziemniaki i marchewki, a ćwiartki młodej kapusty przewrócić na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika polecam posypać świeżo posiekanym koperkiem. Podawaj od razu.Uwaga! Użyłam młodych ziemniaków i marchewki, więc czas pieczenia 40 - 45 minut był wystarczający, ale jeśli Twoje ziemniaki albo marchewki są jeszcze nie do końca dopieczone, to trzymaj kilka minut dłużej. Jeśli musisz trzymać dłużej, to warto luźno przykryć warzywa folią aluminiową albo papierem do pieczenia.