Składniki
Method
- W naczynku dobrze rozgnieć banana na puree. W rondelku rozpuść masło, a po rozpuszczeniu odstaw na bok do przestudzenia na 5 – 10 minut. Orzechy włoskie (jeśli je dodajesz) posiekaj na mniejsze kawałki.Teraz trzeba wymieszać wszystkie składniki w misce. Do miski wlej mleko, wbij jajka, wlej rozpuszczone i przestudzone masła.
- Teraz dodaj rozgniecionego na puree banana, płatki owsiane, połowę rozgniecionych orzechów, cynamon, sól, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, miód w formie płynnej, cynamon oraz borówki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.(jeśli chodzi o ilość miodu, to zdecyduj jak słodką chcesz mieć owsiankę. Ja polecam użyć minimum 3 łyżki, a maksymalnie 5 łyżek).
- Formę do pieczenia (ja wykorzystałam formę kwadratową 24 cm na 24 cm) wysmaruj lekko masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj masę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika potrząśnij lekko formę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek owsianki jest w formie stałej, nic się nie rusza 🙂 to owsianka jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj minimum 5 minut, żeby przestygła.