Cofnij
pieczona owsianka

Pieczona owsianka z borówkami.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 9 mniejszych porcji
Kalorie: 320

Składniki
  

  • 1 i 3/4 szklanki mleka, najlepiej krowiego 3,2 % albo 2 %
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 1 średni, dojrzały albo bardzo dojrzały banan, rozgnieciony na puree
  • 3 - 5 łyżek miodu dodaj 3 jeśli chcesz mniej słodką, 4 średnio albo 5 jak bardziej słodką :)
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g borówek albo pokrojonych truskawek, jagód, malin (albo mix tych owoców)
  • pół szklanki orzechów np. włoskich, posiekane połowę z tych orzechów dodaj do środka, a drugą połową posyp wierzch

Method
 

  1. W naczynku dobrze rozgnieć banana na puree. W rondelku rozpuść masło, a po rozpuszczeniu odstaw na bok do przestudzenia na 5 – 10 minut. Orzechy włoskie (jeśli je dodajesz) posiekaj na mniejsze kawałki.
    Teraz trzeba wymieszać wszystkie składniki w misce. Do miski wlej mleko, wbij jajka, wlej rozpuszczone i przestudzone masła.
  2. Teraz dodaj rozgniecionego na puree banana, płatki owsiane, połowę rozgniecionych orzechów, cynamon, sól, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, miód w formie płynnej, cynamon oraz borówki. Dobrze wszystko przemieszaj, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły.
    (jeśli chodzi o ilość miodu, to zdecyduj jak słodką chcesz mieć owsiankę. Ja polecam użyć minimum 3 łyżki, a maksymalnie 5 łyżek).
  3. Formę do pieczenia (ja wykorzystałam formę kwadratową 24 cm na 24 cm) wysmaruj lekko masłem i przełóż przygotowaną masę do formy. Wyrównaj masę. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez 35 minut. Przed wyjęciem z piekarnika potrząśnij lekko formę i zwróć uwagę głównie na środek. Jeśli środek owsianki jest w formie stałej, nic się nie rusza 🙂 to owsianka jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj minimum 5 minut, żeby przestygła.

Film