Cofnij
pieczona golonka z indyka

Pieczone golonki z indyka

Pieczone golonki z indyka, wcześniej zamarynowane w aromatycznych ziołach i przyprawach, duszone w bulionie wraz z marchewką i korzeniem pietruszki. Soczyste mięso i delikatnie upieczone warzywa tworzą pełne smaku, domowe danie idealne na rodzinny obiad.
(jest to przepis na 4 - 5 golonek, jeśli chcesz przygotować mniej np. 2 golonki, to podziel wszystkie składniki przez 2)
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 2 godziny 10 minuty
czas marynowania (minimum) 4 godziny
Łączny czas 6 godziny 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 787 kcal

Ingredients
  

  • 4 - 5 golonek z indyka (łącznie około 2 - 2,5 kg)
  • 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego, czystego rosołu (bulion najlepiej domowy, jak nie masz to możesz użyć bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie) (jeśli nie masz bulionu to w ostateczności wymieszaj kostkę rosołową z wodą )
  • dwie większe cebule
  • 2 większe pietruszki (korzeń)
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • około 40 g masła (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na marynatę:

  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu może być więcej, jeśli tak wolisz
  • 4 ząbki czosnku, starte na tarce

Instructions
 

  • Zacznij od zamarynowania golonki. Golonkę z indyka warto umyć pod zimną wodą przed marynowaniem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie dokładnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby marynata lepiej się wchłonęła.
    Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka paprykę w proszku, starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku. Dobrze wszystko wymieszaj. Rozprowadź marynatę po golonkach. Polecam rozprowadzić ją także pod skórką, aby smaki lepiej wniknęły. Przełóż golonki do naczynia, nakryj i przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, choć najlepiej marynować ją dłużej i zostawić na całą noc (8 – 12 godzin). Przed pieczeniem, golonkę warto wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
  • Pokrój marchewkę i pietruszkę (korzeń pietruszki) na cienkie plastry, a cebulę w pióra. Przełóż pokrojoną cebulę na dno głębszego naczynia do zapiekania, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę.
  • Przełóż golonkę na warzywa, lekko wciśnij w warzywa i wlej do naczynia bulion. Następnie szczelnie nakryj całe naczynie folią aluminiową.
  • Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) najpierw przez 1,5 godziny (półtora godziny), – możesz w międzyczasie ze dwa razy podlać wytworzonym sosem mięso. Po półtorej godzinie pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 40 – 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz nałożyć po kawałku masła na każdy kawałek mięsa.
    Golonki podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona duszona.

Video