Składniki
Method
- Zacznij od zamarynowania golonki. Golonkę z indyka warto umyć pod zimną wodą przed marynowaniem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie dokładnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby marynata lepiej się wchłonęła.Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka paprykę w proszku, starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku. Dobrze wszystko wymieszaj. Rozprowadź marynatę po golonkach. Polecam rozprowadzić ją także pod skórką, aby smaki lepiej wniknęły. Przełóż golonki do naczynia, nakryj i przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, choć najlepiej marynować ją dłużej i zostawić na całą noc (8 – 12 godzin). Przed pieczeniem, golonkę warto wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Pokrój marchewkę i pietruszkę (korzeń pietruszki) na cienkie plastry, a cebulę w pióra. Przełóż pokrojoną cebulę na dno głębszego naczynia do zapiekania, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę.
- Przełóż golonkę na warzywa, lekko wciśnij w warzywa i wlej do naczynia bulion. Następnie szczelnie nakryj całe naczynie folią aluminiową.
- Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) najpierw przez 1,5 godziny (półtora godziny), – możesz w międzyczasie ze dwa razy podlać wytworzonym sosem mięso. Po półtorej godzinie pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 40 – 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz nałożyć po kawałku masła na każdy kawałek mięsa.Golonki podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona duszona.