Pieczone golonki z indyka, wcześniej zamarynowane w aromatycznych ziołach i przyprawach, duszone w bulionie wraz z marchewką i korzeniem pietruszki. Soczyste mięso i delikatnie upieczone warzywa tworzą pełne smaku, domowe danie idealne na rodzinny obiad.(jest to przepis na 4 - 5 golonek, jeśli chcesz przygotować mniej np. 2 golonki, to podziel wszystkie składniki przez 2)
500 ml bulionu drobiowego, warzywnego, czystego rosołu (bulion najlepiej domowy, jak nie masz to możesz użyć bulion ze słoiczka do rozpuszczenia w wodzie)(jeśli nie masz bulionu to w ostateczności wymieszaj kostkę rosołową z wodą )
dwie większe cebule
2 większe pietruszki (korzeń)
4 średniej wielkości marchewki
około 40 g masła (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 czubate łyżeczki majeranku
łyżeczka słodkiej papryki (może być wędzona)
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzumoże być więcej, jeśli tak wolisz
4 ząbki czosnku, starte na tarce
Instructions
Zacznij od zamarynowania golonki. Golonkę z indyka warto umyć pod zimną wodą przed marynowaniem, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Następnie dokładnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby marynata lepiej się wchłonęła.Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj olej roślinny, suszony tymianek, majeranek, słodka paprykę w proszku, starty na tarce o małych oczkach czosnek oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możesz dodać ostrą paprykę w proszku. Dobrze wszystko wymieszaj. Rozprowadź marynatę po golonkach. Polecam rozprowadzić ją także pod skórką, aby smaki lepiej wniknęły. Przełóż golonki do naczynia, nakryj i przełóż do lodówki na minimum 4 godziny, choć najlepiej marynować ją dłużej i zostawić na całą noc (8 – 12 godzin). Przed pieczeniem, golonkę warto wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
Pokrój marchewkę i pietruszkę (korzeń pietruszki) na cienkie plastry, a cebulę w pióra. Przełóż pokrojoną cebulę na dno głębszego naczynia do zapiekania, a potem dodaj marchewkę i pietruszkę.
Przełóż golonkę na warzywa, lekko wciśnij w warzywa i wlej do naczynia bulion. Następnie szczelnie nakryj całe naczynie folią aluminiową.
Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) najpierw przez 1,5 godziny (półtora godziny), – możesz w międzyczasie ze dwa razy podlać wytworzonym sosem mięso. Po półtorej godzinie pieczenia zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i zdejmij folię i piecz jeszcze przez około 40 – 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz nałożyć po kawałku masła na każdy kawałek mięsa.Golonki podawaj z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, ryżem, czy kaszą. Świetnie sprawdzi się również kapusta kiszona duszona.