Te pieczone pałeczki z kurczaka mają niesamowicie chrupiącą, złocistą skórkę i są pełne smaku! Sekretem jest nie tylko zestaw przypraw (suszony czosnek, słodka papryka i odrobina ostrej papryki), ale też dodatek mąki pszennej i proszku do pieczenia. To właśnie proszek do pieczenia pomaga uzyskać perfekcyjnie chrupiący efekt – delikatnie unosi i wysusza skórkę podczas pieczenia.Przepis jest podany na 1 kg pałeczek z kurczaka, ale jeśli chcesz przygotować mniejszą porcję, wystarczy, że podzielisz składniki na pół.
jedna lekko czubata łyżka słodkiej papryki w proszku
jedna płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
jedna płaska łyżka suszonego czosnku/czosnku granulowanego
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka ziołowego pieprzu LUB 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Instrukcje
W miseczce dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, czyli słodką paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, suszony czosnek oraz sól i pieprz (najlepiej pieprz ziołowy, ale może być czarny). Następnie do przypraw dodaj mąką pszenną oraz proszek do pieczenia. Dobrze wszystko przemieszaj.
Naciągnij skórę na każdej pałeczce z kurczaka, tak aby jak najlepiej przykrywała mięso i szczelnie je otulała. Przełóż wszystkie pałeczki do miski i polej je olejem roślinnym. Dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić olej po wszystkich pałeczkach.
Posyp pałeczki mieszanką z przypraw i mąki i dokładnie obtocz nią każdą z pałeczek – im więcej przypraw na mięsie tym lepiej. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią mięso. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 25 minut, a potem obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 20 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 220 stopni i piecz przez kolejne 10 – 15 minut aż do wyraźnego zarumienia skórki.