Cofnij
pieczone-pulpety-wieprzowe

Pieczone pulpety.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 30 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 16 pulpecików (około 4 porcje)
Kalorie 446 kcal

Składniki
  

  • 650 - 700 g mięsa wieprzowego lub mix - u wieprzowo - wołowego
  • jedna jajko, rozmiar L
  • 3 łyżki bułki tartej plus 1/4 szklanki mleka
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu (lub więcej np. 3/4 łyżeczki)
  • duży ząbek czosnku lub dwa małe
  • 3 łyżki ulubionego keczupu
  • 1 łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich - opcjonalnie
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka dowolnej, ulubionej musztardy - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij do zeszklenia cebuli. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odłóż na kilka minut na bok do przestygnięcia. W miseczce umieść bułkę tartą i zalej ją mlekiem. Przemieszaj, tak żeby bułka wchłonęła mleko i powstało coś w rodzaju pasty.
  • W misce umieść mięso mielone wieprzowe (lub mix mięsa wieprzowego i wołowego), posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, cebulkę, starty ząbek czosnku, jedno jajko (rozmiar L), bułkę z mlekiem, sól i pieprz oraz keczup. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami, aż składniki dobrze się połączą.
  • Uformuj kulki o wielkości nieco większych niż orzech włoski. Układaj pulpety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 30 – 35 minut aż będą rumiane i upieczone w środku. Aby sprawdzić, czy pulpety są już gotowe możesz wyjąć jeden pulpet i przekroić go na pół – mięso powinno być dobrze ścięte, a soki przezroczyste (nie różowe).
    ❓ Czy to normalne, że z pulpetów podczas pieczenia wyciekają “soki”?
    ✅ Tak! To zupełnie naturalne – podczas pieczenia mięso puszcza soki i tłuszcz, zwłaszcza gdy dodasz cebulę, jajko lub mięso jest bardziej tłuste. Dzięki temu pulpety są soczyste i smaczne! 😋🍽️ Wyłożenie blachy papierem do pieczenia pomaga zachować czystość blachy. Możesz też piec pulpety na kratce, z blaszką ustawioną poniżej, wtedy soki swobodnie spływają, a pulpety będą mniej “gotowały się” we własnych sokach, a bardziej piekły.

Film