Zacznij do zeszklenia cebuli. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 2- 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odłóż na kilka minut na bok do przestygnięcia. W miseczce umieść bułkę tartą i zalej ją mlekiem. Przemieszaj, tak żeby bułka wchłonęła mleko i powstało coś w rodzaju pasty.
W misce umieść mięso mielone wieprzowe (lub mix mięsa wieprzowego i wołowego), posiekaną natkę pietruszki oraz koperek, cebulkę, starty ząbek czosnku, jedno jajko (rozmiar L), bułkę z mlekiem, sól i pieprz oraz keczup. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami, aż składniki dobrze się połączą.
Uformuj kulki o wielkości nieco większych niż orzech włoski. Układaj pulpety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 30 – 35 minut aż będą rumiane i upieczone w środku. Aby sprawdzić, czy pulpety są już gotowe możesz wyjąć jeden pulpet i przekroić go na pół – mięso powinno być dobrze ścięte, a soki przezroczyste (nie różowe).❓ Czy to normalne, że z pulpetów podczas pieczenia wyciekają “soki”?✅ Tak! To zupełnie naturalne – podczas pieczenia mięso puszcza soki i tłuszcz, zwłaszcza gdy dodasz cebulę, jajko lub mięso jest bardziej tłuste. Dzięki temu pulpety są soczyste i smaczne! 😋🍽️ Wyłożenie blachy papierem do pieczenia pomaga zachować czystość blachy. Możesz też piec pulpety na kratce, z blaszką ustawioną poniżej, wtedy soki swobodnie spływają, a pulpety będą mniej “gotowały się” we własnych sokach, a bardziej piekły.