Żeberka pokrój na kawałki (jeden kawałek 2 albo max. 3 podłużne kostki). Jak ciąć? Przesuń palcem po kościach, aby znaleźć miękką przestrzeń między nimi – to najlepsze miejsce do cięcia. Włóż nóż w przestrzeń między kośćmi i przetnij zdecydowanym ruchem. Przełóż pokrojone żeberka do brytfanny (lepszy wybór) albo na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki np. piórka albo kostkę i wyłóż nią mięso.
Do miski przełóż keczup, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz oraz bulion warzywny/drobiowy (albo czysty rosół) lub zamiast bulionu wodę. Jeśli dodajesz wodę, a nie bulion to wkrusz do miski również jedną kostkę rosołową. Dobrze wszystko wymieszaj.
Wylej równomiernie przygotowany sos na mięso i nakryj brytfankę pokrywką albo naczynie do zapiekania folią aluminiową. Piecz przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 2 godziny.