Cofnij
pieczone żeberka w sosie własnym

Pieczone żeberka w sosie własnych

Porcje 6
Kalorie 534 kcal

Ingredients
  

  • około 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 duże cebule

Składniki na sos:

  • 1,5 szklanki keczupu może być zwykły albo pikantny (pikantny jeśli wolisz w ostrzejszej wersji)
  • 1,5 wody lub bulionu bulion może być warzywny, drobiowy albo czysty, przelany przez sitko rosół. Uwaga! Jeśli dodajesz wodę, to trzeba dodać też później pokruszoną kostkę rosołową
  • 1,5 łyżka octu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy np. Dijon albo innej ulubionej
  • 1 kostka rosołowa (dodaj tylko jeśli zamiast bulionu albo rosołu dodajesz zwykłą wodę)

Instructions
 

  • Żeberka pokrój na kawałki (jeden kawałek 2 albo max. 3 podłużne kostki). Jak ciąć? Przesuń palcem po kościach, aby znaleźć miękką przestrzeń między nimi – to najlepsze miejsce do cięcia. Włóż nóż w przestrzeń między kośćmi i przetnij zdecydowanym ruchem. Przełóż pokrojone żeberka do brytfanny (lepszy wybór) albo na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokrój na mniejsze kawałki np. piórka albo kostkę i wyłóż nią mięso.
  • Do miski przełóż keczup, ocet, cukier, musztardę, sól i pieprz oraz bulion warzywny/drobiowy (albo czysty rosół) lub zamiast bulionu wodę. Jeśli dodajesz wodę, a nie bulion to wkrusz do miski również jedną kostkę rosołową. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • Wylej równomiernie przygotowany sos na mięso i nakryj brytfankę pokrywką albo naczynie do zapiekania folią aluminiową. Piecz przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 2 godziny.

Video