Cofnij
pieczony bakłażan z mozzarellą

Pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.

Czas przygotowania 30 minuty
Czas pieczenia 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 527 kcal

Składniki
  

  • 2 bakłażany średniej wielkości
  • 2 duże jajka, w razie konieczności dodaj jeszcze jedno
  • 50 - 70 g sera Grana Padano albo Parmezanu, startego na tarce o małych oczkach
  • szklanka panierki Panko albo bułki tartej
  • sól do posypania bakłażana, żeby wypuścił wodę
  • trochę oliwy z oliwek albo oleju do posmarowania papieru do pieczenia
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • trochę soli i pieprzu do smaku, które dodaje się do panierki - kilka szczypt
  • 150 - 200 g sera Mozzarella, Gouda albo Cheddar

Składniki na sos pomidorowy w stylu Marinara

  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych, polecam firmę Mutti
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku (jak ząbki są duże, to daj 2)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz wedle uznania np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Instrukcje
 

  • Zacznij od bakłażana. Odetnij końcówkę z ogonkiem, a potem pokrój go na grubsze plastry. Z jednego bakłażana powinno wyjść 4 do 5 plastrów. Plastry ułóż na jakieś płaskiej powierzchni i posól każdy plaster solą z obydwu stron. Odstaw bakłażana na około 20 minut – po tym czasie bakłażan wyraźnie “wypuści wodę”. Przetrzyj papierem kuchennym każdy plaster bakłażana z jednej i z drugiej strony.
    Bakłażana się soli, aby pozbyć się nadmiaru wody i zmniejszyć jego goryczkę. Sól wyciąga wilgoć, dzięki czemu bakłażan staje się bardziej jędrny i mniej wodnisty podczas pieczenia, co pozwala uzyskać lepszą konsystencję potrawy. Dodatkowo, solenie poprawia smak, bo bakłażan po obróbce termicznej lepiej chłonie przyprawy i inne składniki.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Do rondelka wlej oliwę z oliwek, a kiedy lekko się podgrzeje to wrzuć do niego starty czosnek. Podgrzewaj czosnek około jedną minutę, a potem ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Dodaj słodką paprykę w proszku, trochę pieprzu i soli do smaku, cukier oraz zioła prowansalskie. Dobrze przemieszaj. Od momentu kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz mocno ogień i gotuj sos na małym ogniu około 15 minut aż wyraźnie zgęstnieje.
  • Teraz trzeba będzie przygotować panierkę. Do jednego, większego talerza wbij jajka i je rozbełtaj. Zacznij od dwóch jajek. Jeśli później okaże się, że to za mało, to dodaj jedno więcej. Do kolejnego głębszego naczynia wsyp panierkę Panko (albo bułkę tartą), dodaj starty na tarce ser Grana Padano, zioła prowansalskie oraz trochę soli i pieprzu. Dobrze przemieszaj wszystkie składniki panierki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko wysmaruj oliwą z oliwek albo olejem roślinnym.
  • Każdy kawałek bakłażana zanurz najpierw w jajku, a potem w panierce i odkładaj na blaszkę. Kiedy zrobisz tak z wszystkimi plastrami bakłażana, włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz najpierw przez 20 minut, a potem ostrożnie obróć każdy plaster bakłażana na drugą stronę i piecz 15 minut.
  • Po tym czasie (czyli 20 plus 15 minut) nałóż sos na każdy plaster i posyp startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 15 minut aż ser ładnie się roztopi i lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika, pieczony bakłażan będzie gotowy do jedzenia. Łączny czas pieczenia wynosi 50 minut.

Film