Przełóż serek wiejski do blendera kielichowego i dobrze zblenduj na gładką masę. Możesz też zblendować blenderem ręcznym. Zblendowany serek przełóż do miski i wbij 2 jajka. Dodaj też mąką pszenną, suszony czosnek, oregano oraz sól i pieprz. Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół).
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozprowadź masę, formując okrąg (ok. 20 – 25 cm średnicy). Placek powinien mieć minimum pół centymetra grubości. Włóż blaszkę z pizzą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut aż spód lekko się zarumieni i będzie stabilny.
Po tym czasie wyjmij spód, posmaruj go sosem pomidorowym (postaraj się to zrobić dość szybko), ułóż ulubione dodatki np. szynkę czy pieczarki i posyp startym serem mozzarellą. Włóż z powrotem do piekarnika na około 10 minut aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.