Cofnij
pizza proteinowa

Pizza białkowa z serkiem wiejskim.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 2
Kalorie: 445

Składniki
  

Składniki na spód:
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Pozostałe składniki:
  • ok. 5 łyżek sosu pomidorowego do pizzy (może być kupny)
  • ok. 80 g sera mozzarella, starty albo pokrojony na małe kawałki
  • wybrane dodatki np. 5 plasterków szynki z kurczaka, pieczarki, salami (do wyboru)

Method
 

  1. Przełóż serek wiejski do blendera kielichowego i dobrze zblenduj na gładką masę. Możesz też zblendować blenderem ręcznym. Zblendowany serek przełóż do miski i wbij 2 jajka. Dodaj też mąką pszenną, suszony czosnek, oregano oraz sól i pieprz. Dobrze przemieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra – dół).
  2. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozprowadź masę, formując okrąg (ok. 20 – 25 cm średnicy). Placek powinien mieć minimum pół centymetra grubości. Włóż blaszkę z pizzą do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 25 minut aż spód lekko się zarumieni i będzie stabilny.
  3. Po tym czasie wyjmij spód, posmaruj go sosem pomidorowym (postaraj się to zrobić dość szybko), ułóż ulubione dodatki np. szynkę czy pieczarki i posyp startym serem mozzarellą. Włóż z powrotem do piekarnika na około 10 minut aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu.

Film