Do kubeczka wlej oliwę z oliwek i wrzuć starte ząbki czosnku. Jeśli chcesz mniej intensywny smak czosnku to polecam dodać 6 ząbków, a nieco mocniejszy to 8. Raczej nie polecam dodawać więcej niż 8 ząbków 😉 Dobrze wymieszaj oliwę z czosnkiem i odłóż kubeczek na około 10 minut. Czosnek powoli uwalnia swoje olejki eteryczne do oliwy, nadając jej bogaty, aromatyczny smak.
Przeczytaj instrukcję na opakowaniu Twojego spodu do pizzy. Ja kupiłam taki, że można ją zastawić na papierze, w którym była zawinięta. Pizzę przenieść na blaszkę do pieczenia. Polecam lekko zwinąć brzegi pizzy. Moja pizza miała klasyczny okrągły kształt, ale może być też w formie prostokątnej. Kiedy pizza będzie już na blaszce do pieczenia, to wysmaruj cały wierzch przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem.
Po wysmarowaniu posyp ją trochę solą. Następnie rozłóż na niej pokrojone w plastry pomidory. Jeśli chcesz, to możesz użyć też innych dodatków np. cienkie plastry salami, czy szynki.
Po nałożeniu dodatków posyp wszystko trochę pieprzem i posyp startym serem. Możesz posypać dwoma rodzajami sera np. Goudą i Grana Padano czy Parmezanem albo tylko Goudą. Zamiast Goudy można użyć inny ser, który dobrze się topi, czyli Mozzarellę albo Cheddar.Włóż pizzę do już nagrzanego piekarnika i piecz tyle ile wymaga tego instrukcja na opakowaniu. Ja piekłam około 15 minut w 220 stopniach C (góra – dół).