jedna mniejsza dynia albo kawałek większej dyni (o wadzie około 1 kg - 1,4 kg)(moja dynia piżmowa ważyła 1,2 kg, a po obraniu i starciu otrzymałam 1 kg.
jedna średnia cebula
pęczek natki pietruszki
2 jajka, rozmiar L
sól do smaku, około 3/4 łyżeczki
pieprz do smaku, około 1/2 łyżeczki
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku - opcjonalnie
około 80 g sera Grana Padano, Parmezan
3/4 szklanki mąki pszennejw razie konieczności, jeśli widzisz, że masa jest zbyt rzadka, to dodaj więcej mąki np. jedną szklankę
olej do smażenia - według potrzeb
Instrukcje
Zacznij od obrania dyni. Najciężej obrać dynię zwyczajną, ale ja polecam Ci dynię piżmową. Jeśli wykorzystujesz dynię piżmową, to wystarczy dobra i ostra obieraczka do warzyw. Masz mikrofalówkę? Możesz włożysz dynię piżmową na dwie albo trzy minuty (wcześnie nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach skórę dyni). Po wyjęciu skóra będzie trochę bardziej miękka i łatwiej będzie się ją obierać. Następnie przekrój dynię na pół, usuń pestki i zetrzyj miąższ na tarce o grubych oczkach lub, jeśli masz, to użyj robota kuchennego (szatkownicę do warzyw). Jeśli masz dynię Hokkaido to w ogóle nie musisz jej obierać. Przełóż startą dynię do miski.
Następnie dodaj do miski posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną drobno cebulę, mąkę pszenną, sól, pieprz, starty na tarce o cienkich oczkach ser, słodką paprykę w proszkiu, opcjonalnie ostrą paprykę w proszku oraz wbij jajka. Dokładnie wymieszaj składniki (za pomocą dłoni), aby masa była gładka i jednolita. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
Najpierw rozgrzej patelnię, wlej olej, poczekaj, aż się rozgrzeje, a następnie formuj placki z przygotowanej masy. Smaż na średnim/mniejszym ogniu ogniu z obu stron, aż będą złociste i chrupiące (około 4 – 5 minut na każdą stronę).Dla szybszego smażenia możesz użyć dwóch patelni na raz.
Placki dyniowe najlepiej smakują na ciepło. Możesz je podać z jogurtem naturalnym, śmietaną, roztopionym masłem lub jako dodatek do obiadu.