Cofnij
placki z kefirem

Placki z kefirem. Puszyste.

Porcje: 4 porcje (ok. 14 - 16 placuszków)
Kalorie: 633

Składniki
  

  • 500 ml kefiru
  • 60 g masła
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka białego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego jeśli nie masz cukru waniliowego, to zastąp to zwykłym cukrem)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia np. 4 - 5 łyżek oleju

Method
 

  1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia na minimum 5 minut. Do miski wbij jajka w temp. pokojowej i wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy. Za pomocą trzepaczki bardzo dobrze połącz jajka z cukrem mieszając energicznie aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Dobrze wstrząśnij opakowaniem kefiru i przelej go do miski z jajkami. Dodaj też rozpuszczone i przestudzone masło. Ponownie bardzo dobrze połącz składniki za pomocą trzepaczki aż do całkowitego połączenia.
  3. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki suche, czyli przesianą przez sitko mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
  4. Następnie wsyp składniki suche do mokrych i szybko połącz je za pomocą łopatki. I teraz uwaga! Mieszaj tylko do czasu wyraźnego połączenia składników, ale nie dłużej. Jeśli widzisz, że zniknęły białe śladki mąki, to już wystarczy. Odstaw miskę z przygotowanym ciastem na 10 minut. Masa będzie grudkowana, a nie gładka, ale taka ma być. Dzięki temu placki będą bardziej puszyste i smaczniejsze
  5. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego, a następnie delikatnie nakładaj ciasto, najlepiej przy pomocy łyżki. Na jednego placka wystarczą około 2 czubate łyżki masy. Smaż na niewielkim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Pamiętaj – zbyt wysoka temperatura sprawi, że placuszki szybko się przypalą z wierzchu, a w środku pozostaną niedosmażone. Podawaj je z ulubionymi dodatkami.

Film