Cofnij
placki twarogowe

Placki z sera twarogowego

Placki są idealne na śniadania, deser albo lekki obiad. Z podanych proporcji wyjdą 4 małe porcje albo 3 większe.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 471 kcal

Składniki
  

  • 500 g sera twarogowego, półtłustego temp. pokojowa
  • 2 jajka, rozmiar L temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki maślanki albo kefiru, temp. pokojowa pamiętaj, aby dobrze wstrząsnąć opakowaniem przed użyciem, bo maślanka lubi się rozwarstwiać
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka zwykłego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli np. 1/5 łyżeczki

Instrukcje
 

  • Produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miski wbij jajka i wlej maślankę lub kefir (pamiętaj, aby przed użyciem dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki). Dobrze wymieszaj jajka z maślanką na jednolitą masę.
  • Następnie dodaj do miski ser twarogowy i dobrze go rozdrobnij np. widelcem lub praską i połącz go z maślanką z jajkami. Dodaj też cukier biały i cukier waniliowy i dobrze przemieszaj. (możesz też ser wcześniej rozdrobnić i potem dodać do jajek i maślanki).
  • Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz trochę soli. Dobrze wszystko wymieszaj np. za pomocą łopatki aż do połączenia składników. Ciasto będzie miało grudkowatą strukturę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a kiedy się rozgrzeje to nakładaj porcję ciasta, czyli około dwie czubate łyżki na placek. Lekko, nie za mocno spłaszcz je łyżką, aby miały równą grubość. Smaż na mniejszym ogniu po około 3 – 4 minuty z każdej strony aż staną się złocistobrązowe.
    📌 Wskazówka: Jeśli ogień będzie za wysoki, mogą przypiec się na zewnątrz, ale pozostać surowe w środku. Gdy zobaczysz, że brzegi zaczynają się ścinać, a spód ma złoty kolor, delikatnie przewróć je na drugą stronę.

Film