Cofnij
placki z serka wiejskiego

Placuszki z serka wiejskiego

Pomysł na placki z serka wiejskiego. Mają w sobie sporo białka i są idealne na fajne śniadanie i lekkie posiłki.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Łączny czas 20 minuty
Porcje 2
Kalorie 409 kcal

Składniki
  

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 1 opakowanie serka wiejskiego, 200 g
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka

Instrukcje
 

  • W miseczce wymieszaj ze sobą suche składniki, czyli mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
  • W blenderze kielichowym umieść dwa jajka, opakowanie serka wiejskiego, ekstrakt waniliowy, mleko oraz opcjonalnie łyżkę miodu w formie płynnej. Nie musisz dodawać miodu, ale moim zdaniem warto go dodać, aby placuszki miały przyjemniejszy, nieco słodszy smak. Dobrze wszystko zblednuj na gładką masę. Możesz też wszystko zblendować za pomocą blendera kielichowego.
  • Teraz dodaj suche składniki do mokrych i ponownie wszystko zblednuj. Uwaga! Po pierwszym blendowaniu może zostać trochę mąki po bokach. Pamiętaj, aby ją zgarnąć np. łyżką i blendować do chwili, kiedy wszystkie składniki będą dokładnie zblendowane i się połączą
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju, oliwy albo masła klarowanego. Małą chochelką albo zwykłą łyżką nakładaj ciasto np. po dwie łyżki na placuszek i smaż placki po około 2 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu. Kiedy podczas smażenia zauważysz, że pojawią się na powierzchni placuszka bąbelki, to możesz je przewrócić na drugą stronę. Placuszki warto podawać od razu i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ♥

Film