Cofnij
polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa z jabłkami i cebulą w sosie śmietanowym

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 664 kcal

Składniki
  

  • jedna duża polędwiczka albo dwie małe
  • dwa duże albo trzy małe jabłka (najlepiej twarde o słodko-kwaśnym smaku)
  • jedna duża cebula
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 - 330 ml śmietanki 30 %
  • min. pół łyżeczki musztardy (ulubionej, polecam Dijon), a max. jedną łyżeczkę - zacznij od dodania pół łyżeczki
  • pół łyżki octu jabłkowego albo ryżowego
  • 1/3 szklanki białego wina (ulubione, ale polecam do tego dania słodkie) jeśli nie używasz wina, to możesz go pominąć
  • natka pietruszki
  • 1/3 szklanki wody
  • 40 g masła plus 2 łyżki oleju do podsmażenia jabłek i cebuli
  • olej do smażenia polędwiczki - według potrzeb

Instrukcje
 

  • Przygotuj polędwiczkę. Oczyść mięso, czyli usuń ostrym nożem srebrno – białe, żylaste błony. Następnie pokrój polędwiczkę w plasterki. Grubość plasterków o średniej grubości (około 2 – 3 cm). Każdy kawałek polędwiczki lekko zduś palcem, aby jest nieco spłaszczyć. Możesz użyć tłuczek do mięsa, ale trzeba go używać bardzo ostrożnie, bo mięso jest delikatne i tłuczek może je przebić, przy mocniejszym uderzeniu. Każdy kawałek posól i popieprz z obydwu stron. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki – kostkę, a cebulę również pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to dodaj na patelnię pokrojone i obrane jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dobrze przemieszaj i smaż na mniejszym ogniu około 10 – 12 minut, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka i cebula zmiękną. Podczas smażenia posyp wszystko suszonym tymiankiem i przemieszaj.
    Podczas gdy jabłka i cebula się smaży rozgrzej olej na drugiej patelni i gdy się rozgrzeje to podsmaż na niej polędwiczkę – tak około po 2 minuty z każdej strony, aby była ona podsmażona, ale jeszcze trochę surowa w środku.
  • Po 10 – 12 minutach smażenia się jabłek i cebulki, wlej białe wino na patelnię, przemieszaj i smaż około 2 minuty aż wino w większości odparuje (jeśli nie dodajesz wina z jakiegoś powodu, to od razu wlej śmietankę). Potem wlej śmietankę 30 % oraz wodę. Dodaj też musztardę oraz pieprz i sól, a także opcjonalnie ocet jabłkowy albo ryżowy. Dobrze przemieszaj.
  • Kiedy sos się zagotuje, to zmniejsz ogień i przełóż do sosu podsmażone kawałki polędwiczki. Polecam też przelać do sosu “soki” z patelni, na której smażyły się polędwiczki – to zawsze jest dodatkowy smak. Gotuj sos jeszcze parę minut (około 5 – 7 minut) tak żeby sos ładnie zgęstniał, a polędwiczki nie były surowe w środku. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba dopraw większą ilością soli i pieprzu i posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

Film