Cofnij
krupnik

Polska zupa Krupnik

Krupnik na mięsie drobiowym to klasyka polskiej kuchni w odsłonie light! Delikatne mięso, pyszne warzywa i sycąca kasza – idealny posiłek dla całej rodziny.
5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 40 minuty
Porcje 8
Kalorie 342 kcal

Składniki
  

  • 3 litry zimnej wody
  • jeden mały seler albo kawałek dużego, obrany
  • jedna duża pietruszka, obrana
  • jeden por (biała i jasnozielona część), przekrojony na pół
  • 2 liście laurowe
  • 3 - 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • jedno skrzydło z indyka (500 – 700 g) – skrzydło można zastąpić ćwiartką z kurczaka
  • jedna ćwiartka z kurczaka (350 – 500 g)
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 300 g marchewek, startych na tarce o grubych oczkach albo pokrojonych w małą kostkę
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka suszonego lubczyku – opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g kaszy np. jęczmiennej perłowej albo innej wybranej
  • czubata łyżka ryżu opcjonalnie
  • posiekany koperek albo natka pietruszki - do dodania na koniec
  • jedna średnia albo duża cebula, najlepiej opalona na patelni albo na gazie
  • jedna kostka rosołowa, najlepiej domowa albo ekologiczna – opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Do garnka włóż skrzydło z indyka i ćwiartkę z kurczaka, dodaj por (jasnozieloną i białą część, bez zielonych liści), obraną pietruszkę, obrany seler oraz cebulę. Cebulę polecam wcześniej przekroić na pół i opalić na patelni albo na gazie. Zalej wszystko 3 litrami zimnej wody i dodaj dwa liście laurowe, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Od momentu kiedy woda się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem 60 minut.
  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę i wyjmij warzywa, czyli seler, por, cebulę oraz pietruszkę.
  • Kiedy wyjmiesz powyższe warzywa, to dodaj do zupy kaszę jęczmienną oraz opcjonalnie łyżkę ryżu. Ja nie płuczę w wodzie ani kaszy, ani ryżu, ponieważ lubię jak krupnik jest lekko mętny, ale jeśli chcesz aby był klarowny to dobrze przepłucz kaszę i ryż w zimnej wodzie. Po 10 minutach gotowania się kaszy i ryżu, dodaj do zupy pokrojone na małe kawałki ziemniakami oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewki (marchewki mogę też być pokrojone ma bardzo małe kawałki). Do zupy dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem oraz możesz opcjonalnie dodać suszony lubczyk. Ziemniaki i marchewki gotuj 20 – 25 minut do miękkości. Od momentu wrzucenia kaszy gotuj zupę już bez przykrycia.
  • Kiedy ziemniaki i marchewki będą się gotowały, to ostrożnie wyjmij mięso z zupy i odłóż do miski. Poczekaj chwilę, aby mięso trochę przestygło i delikatnie je poszarp. Poszarpane kawałki mięso przełóż z powrotem do zupy.
  • Na koniec dodaj drobno posiekany świeży koperek albo natkę pietruszki. Sprawdź czy zupa wymaga jeszcze doprawienia, jeśli tak, to dopraw solą i pieprzem. Zupa jest gotowa do podania ♥Uwaga! Jeśli lubisz mocny smak zup, to możesz na koniec dodać jedną kostkę rosołową (najlepiej domowej roboty albo ekologiczną, ale zwykła również może być).

Film