Cofnij
ciasto pomarańczowe

Proste ciasto z pomarańczami.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 25 minuty
Porcje: 9 większych porcji albo 12 mniejszych
Kalorie: 372

Składniki
  

  • 400 g mąki pszennej (2 i 1/2 szklanki), najlepiej tortowej
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka, rozmiar L
  • 3 pomarańcze (skórka plus sok z pomarańczy) z tych pomarańczy potrzebne będzie 3/4 szklanki soku.
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Składniki na polewę:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Method
 

  1. Z dobrze oczyszczonych pomarańczy (3 pomarańcze) zetrzyj skórkę np. na tarce o małych oczach. Do miski wsyp cukier, a potem dodaj startą skórkę z pomarańczy. Palcami wcieraj skórkę w cukier przez około 1 – 2 minuty, aż zacznie pachnieć intensywnym, świeżym aromatem pomarańczy, a cukier nabierze lekko pomarańczowego koloru.
  2. Wyciśnij sok z 3 pomarańczy. Wyjdzie około szklanka soku. Wlej do miski z cukrem 3/4 szklanki wyciśniętego soku (resztę, min. 2 – 3 łyżki soku zostaw do lukru). Do miski wbij też jajka i wlej olej. Jeśli masz, to dodaj też łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Do osobnej miski przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Przemieszaj. Następnie wlej składniki mokre do mąki. Mieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Ale uwaga, nie mieszaj zbyt długo! Jeśli widzisz, że wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły to już wystarczy.
  4. Formę do ciasto (nie za dużą) wysmaruj masłem i oprósz lekko bułką tartą lub mąką. Następnie przelej przygotowane ciasto do formy. Po przelaniu wyrównaj wierzch. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 65 – 70 minut do suchego patyczka. Jeśli widzisz, że wierzch pod koniec pieczenia za mocno się przypieka, to przykryj ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu odczekaj minimum 15 minut zanim wyjmiesz ciasto z formy
  5. Jeśli chcesz, to możesz ciasto polukrować. Lukrujemy dopiero kiedy ciasto ostygnie! Polecam przygotować polewę o smaku pomarańczowym. W tym celu przesiej do miseczki cukier puder i wlej 2 łyżki soku z cytryny i dobrze przemieszaj. Następnie polej polewą wierzch ciasta i rozsmaruj. Poczekaj kilkanaście minut lub niecno dłużej, aby polewa trochę zastygła.

Film

Uwagi

Kalorie obliczone są dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/12.