Do miseczki przełóż serki śmietankowe, kwaśną śmietanę, dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek (lub koperek), czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Wyłóż jeden placek tortilli na deskę do krojenia. Rozsmaruj najpierw połowę przygotowanej masy serowej po placku tortilli. Najlepiej rozsmarować masę, formując kwadrat i pozostawiając brzegi tortilli wolne (patrz zdjęcie). Dzięki temu brzegi można później równo przyciąć nożem, uzyskując estetyczny efekt. Kiedy rozsmarujesz masę, to wyłóż na nią łososia w plastrach, tak aby cały serek/masa serowa była przykryta łososiem. Kiedy rozsmarujesz już serek i łososia, to nakryj ten placek drugim plackiem. Lekko i równo go dociśnij.
To samo zrób z drugim plackiem, czyli rozsmaruj drugą połowę serka/masy serowej, również w kształcie kwadratu, a na niego równo wyłóż pozostałego łososia. Następnie przykryj to trzecim plackiem tortilli i również lekko i równo wszystko dociśnij. Nakryj tak przygotowane tortille folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 – 5 godzin, ale spokojnie możesz trzymać w lodówce 24 godziny.
Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i przełóż tortille na deskę do krojenia. Używając ostrego i długiego noża, przytnij brzegi tortilli, aby utworzyć kwadrat (patrz zdjęcie). Ostrożnie pokrój powstały kwadrat na 6 równych pasków, a następnie każdy pasek na równe kwadraty. W każdy kwadrat możesz wbić wykałaczkę. Każdy taki kawałek będzie idealną przekąską na „jednego gryza”.