Cofnij
tortilla z łososiem

Przekąski z tortilli i łososia wędzonego z serkiem

Czas przygotowania 20 minuty
Czas chłodzenia w lodówce 4 godziny
Łączny czas 4 godziny 20 minuty
Porcje 36
Kalorie 51 kcal

Składniki
  

  • 3 placki tortilli najlepiej pszenne, ale mogą być też pełnoziarniste i smakowe np. szpinakowe
  • łosoś wędzony w plastrach - 300 g
  • 300 g serka śmietankowego naturalnego
  • pół szklanki śmietany 12 % - około 100 g
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki soli (serki są z reguły już lekko słone)
  • łyżeczka soku z cytryny - opcjonalnie, ale polecam

Instrukcje
 

  • Do miseczki przełóż serki śmietankowe, kwaśną śmietanę, dodaj sól i pieprz, posiekany szczypiorek (lub koperek), czosnek granulowany oraz sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  • Wyłóż jeden placek tortilli na deskę do krojenia. Rozsmaruj najpierw połowę przygotowanej masy serowej po placku tortilli. Najlepiej rozsmarować masę, formując kwadrat i pozostawiając brzegi tortilli wolne (patrz zdjęcie). Dzięki temu brzegi można później równo przyciąć nożem, uzyskując estetyczny efekt. Kiedy rozsmarujesz masę, to wyłóż na nią łososia w plastrach, tak aby cały serek/masa serowa była przykryta łososiem. Kiedy rozsmarujesz już serek i łososia, to nakryj ten placek drugim plackiem. Lekko i równo go dociśnij.
  • To samo zrób z drugim plackiem, czyli rozsmaruj drugą połowę serka/masy serowej, również w kształcie kwadratu, a na niego równo wyłóż pozostałego łososia. Następnie przykryj to trzecim plackiem tortilli i również lekko i równo wszystko dociśnij. Nakryj tak przygotowane tortille folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 – 5 godzin, ale spokojnie możesz trzymać w lodówce 24 godziny.
  • Po wyjęciu z lodówki zdejmij folię i przełóż tortille na deskę do krojenia. Używając ostrego i długiego noża, przytnij brzegi tortilli, aby utworzyć kwadrat (patrz zdjęcie). Ostrożnie pokrój powstały kwadrat na 6 równych pasków, a następnie każdy pasek na równe kwadraty. W każdy kwadrat możesz wbić wykałaczkę. Każdy taki kawałek będzie idealną przekąską na „jednego gryza”.

Film