Cofnij
pulpety w sosie

Pulpety mielone w sosie pomidorowym

5 z 1 głos
Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 8
Kalorie: 437

Składniki
  

  • 1 kg (1000 g) mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki albo karkówki) 500 g mięsa można zastąpić mielonym mięsem wołowym
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • jedno duże jajko
  • 2 czubate łyżki ulubionego keczupu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 kromki białego chleba (bez skórki) plus około 3/4 szklanki wody, żeby je zalać
  • olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy
  • 2 puszki pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce albo drobno posiekane
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie można posypać serem np. Grana Padano - około 80 g

Method
 

  1. Z kromek chleba odetnij twardą skórkę i pokrój kromki na małe kawałki. Przełóż je do miski i zalej wodą (około 3/4 szklanki wody). Przemieszaj i odłóż na czas przygotowania innych składników – odłóż na minimum 5 minut.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, posiekany czosnek i ulubiony keczup, Na koniec odciśnij wodę z chleba i dodaj chleb do reszty składników. Dobrze wszystko wymieszaj i połącz ze sobą.
  3. Z mięsnej masy odrywaj porcje wielkości czubatej łyżki stołowej i formuj z nich kulki. Staraj się, aby wszystkie były podobnej wielkości, aby równomiernie się usmażyły. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów. Na patelni rozgrzej olej roślinny (ilość według potrzeb), a kiedy się rozgrzeje to ułóż pulpety na patelni. W razie konieczności, jeśli będzie za mało miejsca na patelni, to smaż je w dwóch partiach. Smaż je około 10 – 20 minut, co około 3 minuty je obracając. W razie konieczności smaż dłużej. Czas smażenia różni się ze względu na wielkość pulpetów, użyte mięsa, rodzaju samej patelni czy sposobu smażenia.
    Uwaga! Jeśli nie chcesz smażyć pulpecików, a wolisz je upiec, to piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarnika (góra – dół) przez około 25 minut aż pulpety będą złociste i dobrze upieczone w środku.
  4. Podczas gdy pulpety się smażą albo pieką przygotuj sos. Rozgrzej oliwę w rondelku, ale nie doprowadzaj jej do dymienia. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż uwolni aromat, uważając, by go nie przypalić, bo stanie się gorzki. Następnie ostrożnie dodaj pomidory w puszce. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, to zmniejsz ogień i gotuj sos około 5 – 8 minut aż trochę zgęstnieje. W międzyczasie dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Kiedy sos będzie gotowy to ostrożnie przelej go na patelnię z pulpetami, tak aby pulpety częsciowo były w nim zanurzone. Trzymaj na małym ogniu około dwóch minut tak, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec polecam posypać pulpety startym serem Grana Padano albo Parmezanem – jeśli nie masz sera, to nic nie szkodzi, pulpety i tak będą super smaczne ♥ 🙂 Pulpety z sosem warto podawać z makaronem, ziemniakami, chrupiącym pieczywem, czy ryżem.

Film