Cofnij
pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów.

5 z 1 głos
Porcje: 4 (ok. 10 - 12 pulpetów)
Kalorie: 615

Składniki
  

  • 40 g suszonych grzybów (30 g do sosu plus 10 g do pulpetów) np. borowiki, podgrzybki
  • 500 ml zimnej wody do zalania grzybów (po moczeniu grzybów KONIECZNIE zachowaj wodę po moczeniu - wyjdzie jej około szklanka lub nieco więcej)
  • jedna większa cebula
  • 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe
  • 500 ml ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego lub czystego, lekkiego rosołu bulion domowy lub kupny
  • łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
  • łyżeczka ulubionych ziół np. suszony tymianek lub rozmaryn
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki 30 %
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki smalcu lub 2 - 3 łyżki oleju (lub według potrzeb)
Składniki na pulpety:
  • 500 g mięsa wieprzowego np. z łopatki, karkówki lub mix-u mięsa wieprzowego z wołowym
  • jedno jajko
  • pół kajzerki lub bułki poznańskiej (czerstwa albo świeża) LUB 2 kromki chleba bez skórki plus mleko/bulion lub zwykła woda do namoczenia pieczywa - około 3/4 szklanki
  • łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • jedna większa cebula
  • duży ząbek czosnku
  • plus 10 g suszonych grzybów (wspomnianych już wcześniej)

Method
 

  1. Przełóż suszone grzyby do głębszego naczynia i zalej je pół litra (500 ml) zimnej wody. Przykryj naczynie np. talerzykiem i odłóż w suche i ciemne miejsce na około 8 -12 godzin lub na całą noc.
  2. Po tym czasie odcedź grzyby, ale koniecznie (!!!) zachowaj wodę w której się moczyły, bo dodaje się ją później do dania. Tej wody wyjdzie mniej więcej szklanka, czasem ciut więcej. Wodę po moczeniu grzybów przecedź przez cienkie sitko lub gazę i odstaw na bok. To właśnie tam jest najwięcej smaku i aromatu. Z grzybów oddziel 1/4, a potem ją drobno pokrój – tę część dodamy bezpośrednio do pulpetów. Pozostałe 3/4 grzybów również trochę posiekaj, ale nie musisz siekać aż tak drobno jak tamtą cześć – ta cześć idzie później do sosu.
  3. Zalej mlekiem albo bulionem lub zwykłą wodą pół bulki (czerstwa albo świeża) albo dwie kromki chleba bez skórki i odłóż na około 5 minut do namoczenia. Pokrój cebulę na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulkę i smaż ją około 4 – 5 minut, a potem dodaj pokrojone drobno grzyby (tę 1/4 wszystkich grzybów, czyli 10 g), przemieszaj i smaż wszystko jeszcze około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Po usmażeniu zdejmij z ognia i zostaw chwilę do przestudzenia.
  4. W misce umieść mięso mielone, wbij jajko, dodaj dobrze odciśniętą z płynu bułkę/kromki chleba, przestudzone grzyby z cebulką, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku oraz starty duży ząbek czosnku.  Wyrób masę ręką, aż składniki dobrze się połączą – wyrabiaj tak około 4 – 5 minut, aby masa była dość zbita i dobrze wyrobiona i dało się z niej uformować kulki. Po wyrobieniu uformuj kulki w miarę podobnej wielkości i odkładaj na bok. 
  5. Na patelni rozpuść smalec lub jeśli nie masz smalcu to użyj olej roślinny. Następnie przełóż pulpety na patelnię i smaż je po około 3 minuty z obydwu stron – po tym czasie pulpety powinny być obsmażone z zewnątrz, a w środku jeszcze częściowo surowe. Po obsmażeniu przełóż na duży talerz albo deskę.
  6. Następnie wrzuć na patelnię pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem wrzuć posiekane grzyby (te 3/4), dobrze przemieszaj z cebulką i smaż je około 7 – 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, ponownie dobrze przemieszaj i smaż wszystko jeszcze z minutę.
  7. Następnie posyp wszystko mąką pszenną i przemieszaj. Chwilę podsmażaj, mieszając, aż znikną białe ślady mąki. Kiedy znikną białe ślady to powoli wlewaj na patelnię ciepły bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Uwaga! Podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Kiedy wlejesz bulion, to wlej wodę po moczeniu grzybów (tę zachowaną wcześniej).
  8. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym około 10 minut. W międzyczasie dodaj do sosu musztardę, sól i pieprz do smaku, łyżeczkę ulubionych ziół np. suszony tymianek albo rozmaryn oraz opcjonalnie łyżkę sosu sojowego. Po tym czasie ostrożnie dodaj do sosu pulpety i gotuj je pod przykryciem około 8 – 10 minut.
  9. Na sam koniec dodaj śmietankę 30 % oraz posiekaną natkę pietruszki i dobrze przemieszaj. Wypróbuj sos i zdecyduj, czy wymaga doprawienia np. solą i pieprzem. Powinno wyjść sporo sosu, którym można polać zarówno mięso, jak i dodatki typu ziemniaki, czy kluski.

Film