Cofnij

Pulpety w sosie śmietanowym.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 746

Składniki
  

Składniki na pulpety:
  • 1 kg (1000 g) mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z łopatki albo karkówki.
  • jedna większa cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • czubata łyżeczka majeranku
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • tłuszcz do podsmażenia np. 3 czubate łyżki smalcu albo ewentualnie oleju
Składniki na sos:
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 litr ciepłego bulionu drobiowego lub warzywnego lub czystego rosołu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku lub natki pietruszki - opcjonalnie

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania pulpetów. W misce umieść mięso mielone, dodaj drobno pokrojoną cebulkę, bułkę tartą, wbij jajka, dodaj lekko czubatą łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę suszonego czosnku. Uwaga! Jeśli chcesz, cebulkę możesz zeszklić na patelni i potem ją dodać do masy. Wyrób masę ręką, aż składniki dobrze się połączą – wyrabiaj tak około 4 – 5 minut, aby masa była dość zbita i dobrze wyrobiona i dało się z niej uformować kulki. Po wyrobieniu uformuj kulki w miarę podobnej wielkości i odkładaj na bok. Polecam nabierać masę np. łyżką do lodów. Z przygotowanej masy wyjdzie plus minus 20 pulpetów. W międzyczasie podgrzej bulion lub czysty rosół.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej smalec, ale może być też olej roślinny. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to ostrożnie umieść na patelni pulpety i obsmaż je tak po około 3 minuty z obydwu stron, czyli łącznie 6 minut. Staraj się, aby pulpety nie stykały się za bardzo ze sobą. Jeśli masz nieco mniejszą patelnię, to trzeba będzie smażyć pulpety w dwóch partiach. Po obsmażeniu pulpetów zdejmij je z patelni i odłóż na bok. Uwaga! Pulpety mają być tylko podsmażone z zewnątrz, ale na tym etapie pozostać jeszcze surowe w środku.
  3. Na patelnię dodaj masło i poczekaj aż się roztopi. Gdy masło całkowicie się roztopi, wsyp mąkę. Intensywnie mieszaj, aż mąka dokładnie połączy się z tłuszczem i zacznie lekko się pienić – powstanie jasna zasmażka. Następnie, cały czas mieszając trzepaczką lub łopatką, stopniowo wlewaj ciepły bulion. Rób to energicznie, aby sos był gładki i bez grudek. Kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień na mały. Dodaj do sosu musztardę, trochę pieprzu i soli do smaku oraz opcjonalnie sos sojowy. Sos sojowy jest opcjonalny, ale polecam go użyć, by wspaniale podbija smak. Uwaga! Sos sojowy jest dość słony, więc kontroluj ilość dodanej soli.
  4. Włóż ostrożnie pulpety do sosu. Powinny być praktycznie całe zanurzone w sosie. Gotuj je pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie delikatnie zamieszaj je z dwa razy. Pod koniec gotowania sos powinien być już odpowiednio gęsty, a pulpety ugotowane.
  5. Po 10 minutach gotowania się sosu wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Krótko podgrzej. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec możesz dodać posiekany koperek lub jeśli wolisz, to natkę pietruszki.

Film