Cofnij
puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane

5 z 1 głos
Porcje: 6 -
Kalorie: 308

Składniki
  

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych (typ C lub B/C) unikaj ziemniaków typ A, czyli ziemniaków sałatkowych i twardych
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka, najlepiej 3,2 %
  • 80 g masła
  • pół łyżeczki soli do puree i łyżeczka soli do gotującej się wody
  • czarny pieprz, najlepiej mielony - opcjonalnie
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % - TYLKO opcjonalnie, jeśli chcesz, nie jest to konieczny dodatek

Method
 

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na większą kostkę. Przełóż na durszlak, opłucz pod zimną wodą, a następnie włóż do garnka. Zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuj ziemniaki przez około 20 minut – do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź na durszlaku, po czym włóż z powrotem do garnka (w garnku nie powinno być już wody). Zostaw na 1 minutę, co jakiś czas potrząsając garnkiem, aby przyspieszyć odparowanie wody i pozbyć się nadmiaru wilgoci. W międzyczasie podgrzej mleko w małym rondelku aż będzie ciepłe.
  3. Do gorących ziemniaków dodaj pokrojone na kawałki miękkie masło, wlej ciepłe mleko oraz wsyp pół łyżeczki soli. Dla lepszego smaku możesz dodać także trochę świeżo mielonego pieprzu. Ugnieć wszystko tłuczkiem do ziemniaków, aż masa będzie gładka i kremowa. Rób to delikatnie, ale dokładnie – zbyt długie ugniatanie sprawi, że purée stanie się kleiste. Najlepiej rozgniatać ziemniaki partiami, od brzegów garnka do środka. Jeśli chcesz uzyskać wyjątkowo aksamitną konsystencję, możesz przecisnąć ziemniaki przez praskę, zanim dodasz mleko i masło – ale to jest zupełnie opcjonalne, ja z reguły tak nie robię. Również opcjonalnie możesz dodać śmietankę 30 % , tak z 3 – 4 łyżki , w momencie kiedy dodajesz mleko – nie jest to konieczny dodatek, ale jeśli masz akurat w lodówce to warto – śmietanka podkreśla maślany posmak ziemniaków, i nadaje im lekko słodkawy, „restauracyjny” smak.

Film