Cofnij
racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Iza z www.kuchniaizy.pl
Przepis na puszyste i mięciutkie tradycyjne racuchy na świeżych drożdżach z jabłkami. Racuchy mają ten przyjemny charakterystyczny słodko - drożdżowy aromat i smak.
Czas przygotowania 1 godzina 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 546 kcal

Składniki
  

Składniki na rozczyn

  • 40 - 50 g świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki mleka podgrzanego, ale nie gorącego!

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka mleka - 250 ml podgrzanego, ale nie gorącego!
  • 1/3 łyżeczki soli
  • czubata łyżka białego cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego opcjonalnie
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 2 - 3 jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki można pominąć albo zastąpić innym dodatkiem np, śliwkami, rodzynkami, gruszkami

Instrukcje
 

  • Pamiętaj, aby drożdże oraz jajka wyjąć odpowiednio z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw trzeba przygotować rozczyn. W rondelku podgrzej 1/3 szklanki mleka (pamiętaj, tylko podgrzej, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, bo zbyt wysoko temperatura zabija drożdże). Zdejmij rondelek z kuchenki i wkrusz do niego drożdże i dodaj dwie czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Dobrze przemieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odłóż rondelek w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie rozczyn sporo urośnie i wypełni dużą część rondelka.
  • Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz sól i przemieszaj. Podgrzej pełną szklankę mleka – tak samo jak wcześniej, czyli żeby mleko było ciepłe, ale nie gorące i wlej do miski z mąką. Dodaj też czubatą łyżkę zwykłego cukru oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru waniliowego. Na koniec dodaj jajko oraz wyrośnięty zaczyn i dobrze przemieszaj drewnianą łopatką, zgarniając mąkę do środka. Gdy składniki się w miarę ładnie połączą, to zacznij wyrabiać ciasto. Możesz po prostu mieszać drewnianą łopatką – pamiętaj, im dłużej mieszasz, tym ciężej będzie 😉 Trzeba będzie mieszać około 6 – 10 minut w zależności od użytej siły.
  • Kiedy ciasto będzie wyrobione, to przykryj je kuchennym ręcznikiem i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około jedną godzinę.
  • Jeśli nie chcesz używać żadnych dodatków do racuchów, to pomiń ten krok, ale ja polecam jednak dodać np. jakieś owoce typu jabłka, czy gruszki albo śliwki. Jeśli chcesz dodać jabłka, to obierz je i pokrój na kawałki np. kostkę albo plasterki i wmieszaj je w ciasto. Przemieszaj kilka razy, aby jabłka zgrabnie połączyły się z ciastem. Jabłka możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju albo masła klarowanego. Nakładaj ciasto łyżką (warto ją wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie albo oleju) i wykładaj placki na patelnię. Smaż je na mniejszym ogniu (mały, średni ogień) przez około 2,5 – 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj na talerz albo na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, choć naprawdę genialnie smakują po prostu posypane cukrem pudrem.

Film

Uwagi

Całość można podzielić w przybliżeniu na 4 porcje. Jedna porcja racuchów będzie miała w przybliżeniu 546 kalorii - jest to wartość policzona bez oleju do smażenia i dodatków typu jabłka.