Cofnij
racuchy na suchych drożdżach

Racuchy na suchych drożdżach

Czas przygotowania 10 minuty
Czas wyrastania i smażenia 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 669 kcal

Składniki
  

  • 500 g mąki pszennej np. typ 450
  • saszetka suchych drożdży - 7 g
  • 450 - 500 ml ciepłego mleka (ciepłe, podgrzane, ale nie gorące!)
  • czubata łyżka białego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • opcjonalne dodatki np. 80 - 100 g groszków czekoladowych/posiekana tabliczka czekolady lub pokrojone drobno duże jabłko
  • olej do smażenia (według potrzeb)
  • cukier puder do posypania racuchów - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W dużej misce połącz przesianą przez sitko mąkę pszenną, suche drożdże, cukier zwykły i waniliowy oraz szczyptę soli.
  • Podgrzej mleko w rondelku. Dodaj ciepłe mleko (ciepłe, ale nie gorące!) do mąki oraz wbij jajka w temp. pokojowej. Wymieszaj wszystkie składniki łopatką albo łyżką aż do połączenia i wyrabiaj ciasto np. za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego albo po prostu łopatką – zajmie to około 8 – 10 minut. Kiedy ciasto zacznie wyglądać na gładkie i lekko sprężyste – jest gotowe do wyrastania. Ciasto będzie lekko klejące i ciągnące. Miskę przykryj ręcznikiem kuchennym i ostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 – 60 minut aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Gdy ciasto urośnie, dodaj groszki czekoladowe albo posiekaną czekoladę (lub inne dodatki np. pokrojone na małe kawałki jabłko) i delikatnie wymieszaj. Możesz też niczego nie dodawać. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką, formując nieduże placuszki. Smaż na średnim/mniejszym ogniu po ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i usmażone w środku. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że racuchy przypalą się z zewnątrz, zanim zdążą się dopiec w środku. Po usmażeniu odsącz racuchy na ręczniku papierowym.
  • ✨ Wskazówka:Jeśli używasz jabłek – najlepiej sprawdzą się twarde i lekko kwaskowe, pokrojone w drobną kostkę. Borówki i jagody warto obtoczyć wcześniej w odrobinie mąki, żeby nie puściły zbyt dużo soku do ciasta.

Film