Cofnij
racuchy bez drożdży

Racuchy na szybko. Bez drożdzy.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas smażenia 20 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4 (łącznie około 14 - 16 racuchów)
Kalorie 608 kcal

Składniki
  

  • 3 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1,5 szklanki maślanki (375 ml) - pamiętaj, aby przed użyciem dobrze wstrząsnąć opakowaniem maślanki albo kefiru
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (typ. 450)
  • 3 łyżki cukru
  • 75 g masła, roztopione i przestudzone
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie, ale mocno polecam
  • 1/3 łyżeczka soli
  • olej do smażenia plus opcjonalnie łyżka masła - ilość oleju według potrzeb
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3./4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 średnie jabłka, pokrojone - opcjonalnie można użyć innych owoców np. bananów, truskawek albo nic nie dodawać.

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Opcjonalnie możesz dodać cynamon.
  • Rozpuść masło i zostaw chwilę, tak około 5 minut do przestudzenia. Lekko podgrzej maślankę – ma być ciepła, ale nie wrząca.
  • W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj lekko podgrzaną maślankę, roztopione i przestudzone masło i opcjonalnie ekstrakt waniliowy. Dobrze wszystko przemieszaj na jednolitą masę. Podgrzanie maślanki sprawia, że racuchy wychodzą jeszcze bardziej puszyste i delikatne!
  • Wlej mokre składniki do suchych, mieszaj delikatnie, tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo – ciasto powinno być nawet lekko grudkowate).
  • Pokrój jabłka w kostkę albo w cienkie plasterki i wmieszaj je w ciasto. Dodaj jabłka tylko jeśli chcesz. Zamiast jabłek możesz użyć inne owoce np. plastry banana, gruszki, truskawki czy borówki.
  • Rozgrzej olej roślinny na patelni. Do oleju polecam też dodać łyżkę masła. Nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na mniejszym ogniu na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Jedna porcja to około 2 czubate łyżki ciasta. Racuchy możesz posypać cukrem pudrem, cynamonem, polać syropem klonowym lub podać z jogurtem i owocami.
    Uważaj, aby nie smażyć na wysokim ogniu, bo racuchy będą spalone z zewnątrz.

Film