Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodaj sól, cukier biały, cukier waniliowy oraz suszone drożdże. Dobrze wszystko przemieszaj.
Podgrzej mleko w rondelku, ale uwaga mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Zbyt gorące mleko może zabić drożdże i uniemożliwić wyrośnięcie ciasta. Natomiast ciepłe mleko aktywuje drożdże i przyspiesza wyrastanie ciasta.
Następnie dodaj ciepłe mleko do suchych składników oraz wbij dwa jajka w temp. pokojowej. Przemieszaj łopatką składniki, tak żeby się połączyły. Ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Nie będzie ani bardzo gęste, ale zbyt luźne. Po połączeniu składników, ciasto trzeba wyrobić – wyrabianie ma bardziej intensywny proces, który ma na celu rozwinięcie glutenu w cieście. Dzięki temu ciasto staje się elastyczne i dobrze wyrośnie. Możesz wyrobić ciasto ręcznie albo mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ja polecam po prostu mieszać przez około 5 – 7 minut łopatką albo dużą łyżką- zauważ, że im więcej czasu minie, tym ciężej będzie się wyrabiać, ale spokojnie dasz radę ;). Po wyrobieniu ciasta, przykryj miskę z ciastem ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 45 – 50 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przekrój śliwki na pół i wyjmij z nich pestki. Każdą połówkę pokrój na mniejsze kawałki np. ćwiartki albo paseczki. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, to dodaj do ciasta pokrojone śliwki i przemieszaj, tak aby śliwki połączyły się z ciastem. Możesz zostawić kilka śliwek, aby dodać je później, już w trakcie smażenia placków.
Można smażyć na jednej albo na dwóch patelniach jednocześnie. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny albo masło klarowane na średnim ogniu. Pamiętaj, że olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, bo wtedy racuchy zbyt mocno przypalą się z zewnątrz, a w środku mogą pozostać surowe. Ilość oleju powinna być wystarczająca do smażenia na całej patelni, czyli kilka łyżek oleju. Możesz dać nieco więcej tłuszczu, czyli około 1 cm oleju – racuchy będą wtedy bardziej chrupiące i nieco bardziej puszyste.
Nakładaj ciasto łyżką (warto ją wcześniej zmoczyć w zimnej wodzie albo oleju) i wykładaj placki na patelnię. Upewnij się, że mają one odpowiednią grubość (około 1-2 cm), aby dobrze się usmażyły. Możesz po wyłożeniu ciasta na patelnię wcisnąć połówki śliwek w ciasto np. jedną albo dwie połówki na placek. Smaż racuchy na mniejszym/średnim ogniu przez około 2-4 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Gdy jedna strona jest ładnie zrumieniona, ostrożnie odwróć racuchy na drugą stronę. Po usmażeniu, przenieś racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.Posyp racuchy cukrem pudrem (jeśli chcesz) i podawaj na ciepło. Możesz je serwować z różnymi dodatkami, takimi jak dżem, powidła, owoce lub śmietana.