Zacznij od ryby. Możesz wykorzystać mrożoną rybę (popularniejsza opcja) albo świeżą rybę.Mrożona ryba: Rozmroź filety w lodówce (najlepiej przez noc) lub w zimnej wodzie. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, aby uniknąć nadmiaru wilgoci. Dopraw solą i pieprzem obydwu stron. Opcjonalnie posyp ziołami prowansalskimi albo oregano, również z obydwu stron.Świeża ryba: Filety opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi albo oregano i odstaw na 10 minut. Obrane marchewki, pietruszki oraz seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Obraną cebulę pokrój w półplasterki, a por pokrój na drobne kawałki. Pamiętaj, aby por był dobrze oczyszczony i wykorzystaj tylko białą i jasnozieloną część (bez liści).
Na patelnie wlej 6 łyżek oleju. Polecam też dodać łyżkę masła. Kiedy olej się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę i smaż ją na mniejszych ogniu około 5 minut aż do zeszklenia. Potem dodaj pokrojonego pora, dobrze przemieszaj z cebulą i smaż go około 4 minuty. W międzyczasie dobrze posól.
Następnie dodaj na patelnię starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Smaż wszystko około 10 minut od czasu do czasu dobrze mieszając. W międzyczasie posól warzywa.
Potem wlej na patelnię wodę albo bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i opcjonalnie goździki i dobrze wszystko zamieszaj. Od momentu kiedy woda/bulion się zagotuje, to przykryj patelnię i gotuj warzywa około 15 minut.
Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę w proszku oraz trochę soli i pieprzu. Ponownie wszystko dobrze zamieszaj i gotuj pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie zamieszaj kilka razy. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i posmakuj czy warzywa wymagają doprawienia np. solą albo pieprzem i czy wymagają dodania więcej koncentratu pomidorowego. Jeśli na dnie zostało trochę wody, to trzymaj chwilę na ogniu bez przykrycia, aby woda odparowała. Wyjmij liść laurowy.
Rybę pokrój na kawałki podobnej wielkości – nie muszą być idealnie równe. Dobrze je posól i popieprz z obydwu stron i opcjonalnie posyp ziołami prowansalskimi albo oregano. Do osobnego naczynka wsyp mąkę pszenną i obtocz każdy kawałek ryby w mące z obydwu stron.
Na patelni rozgrzej olej (możesz ewentualnie dodać też łyżkę masła) i smaż rybę na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony (to przybliżony czas, może się różnić w zależności do grubości filetów i użytej ryby). Ryba jest gotowa, gdy ma złocistą skórkę, a mięso łatwo rozdziela się na płatki.
Wyłóż równomiernie na dno naczynia około 1/3 przygotowanych warzyw, na warzywa wyłóż usmażoną rybę, a na rybę resztę warzyw. Wyrównaj lekko warzywa. Ostudź danie, przykryj i włóż do lodówki. Najlepiej na 24 godziny, wtedy składniki się przegryzą i nabiorą smaku. Na wierzch możesz wyłożyć natkę pietruszki.