Cofnij
sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną

Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 144

Składniki
  

  • 1 duża główka sałaty masłowej/ewentualnie lodowej/liściowej
  • 400 g kwaśnej śmietany 12 % albo 18 % (lub mi-u tych dwóch)
  • płaska łyżeczka soli (lub więcej jeśli chcesz)
  • pół łyżeczki pieprzu (lub więcej jeśli chcesz)
  • płaska łyżka cukru białego albo cukru pudru (możesz pominąć, ale mocno polecam, możesz też dać mniej np. łyżeczkę)
  • duży pęczek szczypiorku albo dwa mniejsze lub zielona część młodej cebuli, czyli szczypior (możesz też połączyć szczypiorek i szczypior – dla lepszego smaku)

Method
 

  1. Oderwij liście od głąba. Włóż liście do dużej miski z zimną wodą i delikatnie poruszaj ręką, aby wypłukać piasek i zabrudzenia. Przenieś liście do durszlaka i przepłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz liście np. w wirówce do sałaty lub na czystym ręczniku kuchennym. Porwij liście na mniejsze kawałki, aby wygodniej się je jadło. Przełóż sałatę do miski. Szczypiorek albo szczypior (lub i to, i to) pokój na małe, drobne kawałki i przełóż do miski do sałatą. Czym różni się szczypiorek od szczypioru? Szczypiorek to osobna roślina o cienkich, delikatnych i rurkowatych listkach – ma łagodny, lekko czosnkowy smak. Szczypior to zielona część młodej cebuli, grubszy, bardziej płaski i intensywniejszy w smaku niż szczypiorek
  2. Do miseczki przełóż kwaśną śmietanę, sól i pieprz orz dodaj cukier (biały lub cukier puder). Dodanie cukru jest opcjonalnie, ale mocno polecam go dodać dla lepszego smaku. Dobrze przemieszaj, aby połączyć składniki. Polej składniki śmietanę i dobrze przemieszaj, by równomiernie rozprowadzić śmietanę po sałacie.
    Uwaga! Ja używam całkiem sporo śmietany. Śmietana nie jest tutaj tylko “dodatkiem”, ale jednym z dwóch głównych składników, dlatego jest jej dużo. Jeśli chcesz możesz dodać też pokrojone na cienkie plasterki rzodkiewki albo świeżego ogórka.

Film