puszka czerwonej fasoli (około 400 g), fasola odsączona z zalewy
puszka kukurydzy (około 400 g)kukurydza odsączona z zalewy
2 duże jabłka, najlepiej słodkie i twarde
2 puszki marchewki z groszkiem, odsączonej z zalewy (łącznie około 800 g)
300 g ogórków kiszonych
250 ml ulubionego majonezu (jeden mały słoik)
łyżka musztardy np. Dijon
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku po kiszonych ogórkach - opcjonalnie, ale polecam
Instrukcje
Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudź i ostrożnie obierz jajka. Jajka pokrój na małe kawałki np. w kostkę. Możesz też użyć krajalnicę do jajek. Pokrojone jajka przełóż do miski.
Następnie dodaj do jajek pozostałe składniki, czyli odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną marchewkę z groszkiem, pokrojone na kawałki ogórki kiszone oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłka.
Następnie dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz oraz opcjonalnie sok po ogórkach kiszonych (np. 2 albo 3 łyżki). Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Optymalny czas przechowywania gotowej sałatki: do 2-3 dni w lodówce.