Cofnij
sałatka jarzynowa z jajkami

Sałatka jarzynowa z jajkiem

Czas przygotowania 25 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje 12
Kalorie 269 kcal

Składniki
  

  • 10 jajek, rozmiar L, ugotowanych na twardo
  • puszka czerwonej fasoli (około 400 g), fasola odsączona z zalewy
  • puszka kukurydzy (około 400 g) kukurydza odsączona z zalewy
  • 2 duże jabłka, najlepiej słodkie i twarde
  • 2 puszki marchewki z groszkiem, odsączonej z zalewy (łącznie około 800 g)
  • 300 g ogórków kiszonych
  • 250 ml ulubionego majonezu (jeden mały słoik)
  • łyżka musztardy np. Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku po kiszonych ogórkach - opcjonalnie, ale polecam

Instrukcje
 

  • Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu ostudź i ostrożnie obierz jajka. Jajka pokrój na małe kawałki np. w kostkę. Możesz też użyć krajalnicę do jajek. Pokrojone jajka przełóż do miski.
  • Następnie dodaj do jajek pozostałe składniki, czyli odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę, odcedzoną kukurydzę, odcedzoną marchewkę z groszkiem, pokrojone na kawałki ogórki kiszone oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłka.
  • Następnie dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz oraz opcjonalnie sok po ogórkach kiszonych (np. 2 albo 3 łyżki). Dobrze wszystko wymieszaj tak, aby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Optymalny czas przechowywania gotowej sałatki: do 2-3 dni w lodówce.

Film