Cofnij
sałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkami

Czas przygotowania 25 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 597

Składniki
  

  • 200 g makaronu waga przed ugotowaniem
  • jedna mała czerwona cebula
  • 4 jajka, rozmiar L, ugotowane na twardo
  • szklanka mrożonego groszku (około 120 g) albo świeżego groszku, w ostateczności może być groszek konserwowy
  • 2 większe ogórki kiszone (około 200 g łącznie)
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku - opcjonalnie
  • 2 puszki tuńczyka (w oleju/wodzie/oliwie) łączna masa samej ryby (bez zalewy) najlepiej jakby była około 240 - 250 g lub nieco więcej
Składniki na sos:
  • 4 czubate łyżki majonezu (ulubiony zwykły albo o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 2 łyżeczki musztardy ( w razie konieczności dodaj więcej np. jedną łyżeczkę więcej)
  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżka miodu w formie płynnej
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Method
 

  1. Ugotuj makaron w osolone wodzie. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i przepłucz go zimną wodą. Chwilę przesusz i przełóż do miski.
    Aby ugotować makaron al dente, wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniuNa opakowaniu z reguły podany jest czas gotowania al dente. Co jakiś czas sprawdzaj jego twardość – makaron powinien być miękki, ale nadal lekko twardawy w środku, nie rozpadający się.
  2. Ugotuj groszek (jeśli używasz mrożony), odcedź i przełóż do miski. Czerwoną cebulkę oraz ogórki kiszone pokrój na małe kawałki i również przełóż do miski. Ugotuj jajka na twardo, pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do miski.
    Aby ugotować jajka na twardo, umieść je w garnku i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Następnie postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 8-10 minut. Po tym czasie odcedź wodę i zalej jajka zimną wodą lub umieść je w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie. Po kilku minutach delikatnie obierz skorupkę. Pokrój jajka na kawałki – według własnego uznania, ja kroję je na średniej wielkości kawałki. Gotowe jajka przełóż do miski.
  3. Do składników dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki oraz posiekany koperek oraz opcjonalnie posiekany szczypiorek.
  4. Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, ulubioną musztardę np. Dijon. olej roślinny, sól i pieprz (około 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu), sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Miód jest opcjonalny, ale polecam go dodać. Polej sosem wszystkie składniki i dobrze wszystko wymieszaj. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli albo pieprzu, bądź jeśli czujesz taką potrzebą, to dodaj więcej majonezu lub musztardy.

Film