Składniki
Method
- Ugotuj makaron w osolone wodzie. Najlepiej al dente. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i przepłucz go zimną wodą. Chwilę przesusz i przełóż do miski.Aby ugotować makaron al dente, wrzuć go do osolonego wrzątku i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Na opakowaniu z reguły podany jest czas gotowania al dente. Co jakiś czas sprawdzaj jego twardość – makaron powinien być miękki, ale nadal lekko twardawy w środku, nie rozpadający się.
- Ugotuj groszek (jeśli używasz mrożony), odcedź i przełóż do miski. Czerwoną cebulkę oraz ogórki kiszone pokrój na małe kawałki i również przełóż do miski. Ugotuj jajka na twardo, pokrój na mniejsze kawałki i również przełóż do miski.Aby ugotować jajka na twardo, umieść je w garnku i zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Następnie postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 8-10 minut. Po tym czasie odcedź wodę i zalej jajka zimną wodą lub umieść je w misce z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i ułatwić obieranie. Po kilku minutach delikatnie obierz skorupkę. Pokrój jajka na kawałki – według własnego uznania, ja kroję je na średniej wielkości kawałki. Gotowe jajka przełóż do miski.
- Do składników dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki oraz posiekany koperek oraz opcjonalnie posiekany szczypiorek.
- Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, ulubioną musztardę np. Dijon. olej roślinny, sól i pieprz (około 3/4 łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu), sok z cytryny oraz miód w formie płynnej. Miód jest opcjonalny, ale polecam go dodać. Polej sosem wszystkie składniki i dobrze wszystko wymieszaj. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli albo pieprzu, bądź jeśli czujesz taką potrzebą, to dodaj więcej majonezu lub musztardy.