Cofnij
sałatka z buraczkami i fetą

Sałatka z buraczkami i fetą.

Porcje: 3 - 4 porcje
Kalorie: 365

Składniki
  

  • 100 g rukoli (lub baby szpinaku, roszonki, mix-u sałat)
  • 150 - 200 g sera Feta
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • około 80 g orzechów np. włoskich, prażonych ziaren i nasion albo ich mix
  • 500 g ugotowanych buraków (lub upieczonych)
Składniki na sos:
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka miodu w formie płynnej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub delikatnego octu np. ryżowego/jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka musztardy Dijon (tylko opcjonalnie, jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak)

Method
 

  1. Ugotowane albo upieczone buraczki pokój w mniejszą kostkę albo w cienkie plasterki/półplasterki. Pomidorki przekrój na połowę. Przygotuj sos, czyli w kubeczku wymieszaj ze sobą olej/oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz oraz opcjonalnie msztardę Dijon. Składniki na sos powinny być bardzo dobrze wymieszane.
  2. Sałatkę możesz podać na dwa sposoby:
    Jeśli stawiasz na smak, polecam drugi sposób. Wymieszaj więc rukolę, buraczki, pomidorki koktajlowe, pokruszony ser feta, drobno posiekane orzeszki i sos.
    ułożyć składniki na talerzu i polać je sosem (efektownie wygląda, ale nie będą dobrze wymieszane),albo wymieszać wszystkie składniki razem w misce z sosem (mniej efektownie, ale smaczniej i praktyczniej).

Film