Składniki
Method
- Zacznij od upieczenia dyni. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki/kostkę. Dyni Hokkaido nie musisz obierać (ma jadalną skórkę po upieczeniu). Obraną i pokrojoną dynię przełóż do miski i posyp solą i pieprzem, słodką papryką w proszku oraz polej oliwą lub olejem. Dobrze przemieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż tak przygotowane kawałki dyni i równomiernie je rozłóż, aby nie nachodziły na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra – dół) przez minimum 30 minut do nawet 50 minut, jeśli chcesz, aby dynia była mocno podpieczona i zarumieniona. To jak długo chcesz, aby się piekła, zależy od Ciebie.
- Sałatkę możesz przygotować w misce, czyli wymieszaj w niej wszystkie składniki albo ułożyć każdą porcję bezpośrednio na talerzu. Jeśli układasz na talerzu to wyłóż na nim rukolę (albo roszponkę lub baby szpinak), a potem pieczoną dynię, pokruszony ser Feta oraz prażone orzeszki albo ziarna (lub mix orzechów i ziaren). Na koniec polej wszystko sosem np. kremem balsamicznym albo przygotowanym samodzielnie sosem.Jak przygotować sos? Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, ocet balsamiczny, miód w formie płynnej oraz pieprz i sól.