Cofnij
sałatka z dyni pieczonej

Sałatka z dynią pieczoną i fetą.

Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 452

Składniki
  

  • mała dynia albo kawałek dużej (waga około 1 kg albo mniej) polecam małą dynię piżmową
  • 100 g rukoli, baby szpinaku albo roszponki
  • 150 - 200 g sera Feta polecam ser Feta, ale można użyć inny ser np. kanapkowy albo łagodną w smaku Ricottę
  • około 80 g prażonych orzechów np. włoskich, prażonych ziaren i nasion albo ich mix
  • sól, pieprz do smaku (do posypania dyni, ilość według uznania)
  • słodka papryka w proszku (do posypania dyni, ilość według uznania)
  • półtora łyżki oliwy albo oleju do polania dyni
Jako sos możesz użyć krem balsamiczny (ilość według uznania) albo przygotować własny. Składniki na sos/dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka miodu w formie płynnej
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Method
 

  1. Zacznij od upieczenia dyni. Dynię obierz i pokrój na małe kawałki/kostkę. Dyni Hokkaido nie musisz obierać (ma jadalną skórkę po upieczeniu). Obraną i pokrojoną dynię przełóż do miski i posyp solą i pieprzem, słodką papryką w proszku oraz polej oliwą lub olejem. Dobrze przemieszaj.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż tak przygotowane kawałki dyni i równomiernie je rozłóż, aby nie nachodziły na siebie. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 stopni (góra – dół) przez minimum 30 minut do nawet 50 minut, jeśli chcesz, aby dynia była mocno podpieczona i zarumieniona. To jak długo chcesz, aby się piekła, zależy od Ciebie.
  3. Sałatkę możesz przygotować w misce, czyli wymieszaj w niej wszystkie składniki albo ułożyć każdą porcję bezpośrednio na talerzu. Jeśli układasz na talerzu to wyłóż na nim rukolę (albo roszponkę lub baby szpinak), a potem pieczoną dynię, pokruszony ser Feta oraz prażone orzeszki albo ziarna (lub mix orzechów i ziaren). Na koniec polej wszystko sosem np. kremem balsamicznym albo przygotowanym samodzielnie sosem.
    Jak przygotować sos? Wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek albo olej roślinny, ocet balsamiczny, miód w formie płynnej oraz pieprz i sól.

Film